reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský Innosilicon chystá vlastní GPU Fantasy One s až 32 GDDR6X

30.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Čínský Innosilicon chystá vlastní GPU Fantasy One s až 32 GDDR6X
Čínská společnost Innosilicon na akci Fantasy One GPU Product Press Conference představila svá první samostatná GPU, na nichž zaujme už jen to, že mají využít až 32 GB paměti GDDR6X. 
Dle 32 GB paměti GDDR6X by nemuselo jít o žádná ořezávátka, neboť tyto paměti vyráběné aktuálně pouze firmou Micron využívá NVIDIA ve svých nejvýkonnějších grafických kartách značky GeForce. Zde ale půjde o jistá GPU založená na architektuře BXT od Imagination a představeny byly konkrétně čtyři karty využívající jedno či dvě GPU. O BXT jsme už přitom slyšeli a víme, že se dělí na typ A a B. 
 
 
Typ A jsou GPU určená pro běžné zákazníky, čili pro grafiku a hry či nanejvýš pracovní stanice. Ve skutečnosti jsou přitom i tato GPU vícečipová a dá se mluvit o čipletovém designu. Nabídnout mají až 5 TFLOPS výkonu v single precision - FP32 (dříve se kupodivu mluvilo o 6 TFLOPS), z čehož se dnes už nikdo úžasem neposadí, ale je to dobrý začátek a jde o výkon srovnatelný s GeForce RTX 2060 na základním taktu či s vysoce přetaktovanou GeForce GTX 1060 6GB. 
 
Dále se dozvídáme o fillrate ve výši 160 GPix/s, což už je naopak velice slušná hodnota srovnatelná s GeForce RTX 3080. Karty mají dostat výstupy DisplayPort 1.4, HDMI 2.1 i analogový D-Sub a až 16 GB paměti GDDR6(X) na 128bitovém rozhraní. VideoCardz skutečně píší o GDDR6X, což vypadá trošku podivně vedle pouze 128bitového rozhraní, ale na druhou stranu se právě díky tomu budou hodit konkrétně 19Gb/s verze. V takovém případě i úzké paměťové rozhraní může nabídnout 304 GB/s, což je na kartu s výkonem 5 TFLOPS víc než dost. 
 
Velké karty se třemi ventilátory nebo pasivem pro nasazení v serverech pak patří mezi typ B a pochopitelně půjde o výkonnější verze. Dostanou dvě GPU Fantasy One spojená pomocí jistého rozhraní Innolink. Nepřekvapivě tu jde o výkon 10 TFLOPS a 320 GP/s v rámci fillrate. Nejde ale o herní karty, jako spíše o hardware určený pro streamování videa či jiné serverové záležitosti (až 32 streamů 1080p/60 či 64 v 720p/30). Právě zde se tak uplatní až 32 GB paměti GDDR6(X), i když pochopitelně rozdělených na 16 GB pro každé GPU. Spojení se systémem obstará PCIe x16 verze 4.0. 
 
Do herního světa těmto kartám pomůže podpora API OpenGL, OpenGL ES, OpenCL, Vulkan, a především pak DirectX. Více se zatím nedozvíme, ale firma už pracuje na modelech Fantasy 2 a 3 a má v plánu pro ně využít i 5nm výrobní proces. 


reklama