reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Čínský superpočítač je trn v oku, Američané reagují

24.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Čínský superpočítač je trn v oku, Američané reagují
Před několika dny se čínský superpočítač Sunway TaihuLight postavil do čela TOP 500, což by nebylo nic divného, kdyby však nebyl postaven čistě na čínských procesorech. Američanům takový stav pochopitelně nevoní, a tak na sebe reakce nenechaly čekat.
Sunway TaihuLight je v čele TOP 500, čili seznamu světově nejvýkonnějších superpočítačů, sotva pár dní. Založen je na více než 10 milionech jader Sunway SW26010 na 1,45 GHz, což je, jak ukazuje tabulka níže, bezprecedentní množství. Při porovnání s Tianhe-2 je také nový Sunway TaihuLight energeticky daleko efektivnější.





Američané se tak mohou obávat, a to přinejmenším o prestiž svou, jakož i svých firem jako IBM a Intel. Není tedy divu, že promptně reagují a to prostřednictvím Oak Ridge National Laboratory, která spadá pod americké Ministerstvo energetiky. Laboratoř ohlásila, že na začátku roku 2018 bude mít k dispozici nový superpočítač. Jedná se o Summit, který má nabídnout výkon až 200 PFLOPS (RPEAK) v porovnání s 125 PFLOPS nového čínského superpočítače.




servery IBM Power7


Summit bude založen na serverech IBM Power9 a GPU generace NVIDIA Volta na kartách Tesla, které budou následovat po dnešních modelech s Pascaly a také upotřebí nové rozhraní NVLink s 5 až 12x vyšší propustností v porovnání s PCI Express 3.0. Využito bude celkem 3400 uzlů a každý bude mít k dispozici přes půl terabajtu paměti (HBM + DDR4) plus 800 GB jisté stálé paměti RAM, která poslouží jako buffer a lze předpokládat, že půjde o paměti 3D XPoint od Intelu a Micronu, nebo jim něco velice podobného.





Nejen IBM a Oak Ridge však pocítili nutnost reagovat na nový čínský superpočítač. Společnost Cray také hned ohlásila své systémy Cray XC, které jsou už k dispozici společně s akcelerátory Intel Xeon Phi (Knights Landing). Společnost Cray slibuje dvojnásobný výkon oproti předchozí generaci a vedle toho představila úložný systém Sonexion 3000 Lustre, který z jednoho racku dokáže přenášet data rychlostí 100 GB/s.

Zdroj: wccftech
reklama