reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Co umí 3x Intel Optane v RAID 0?

24.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Co umí 3x Intel Optane v RAID 0?
Server Tom's Hardware se dostal ke hned třem 32GB kouskům Intel Optane, což jsou tedy ony malé spotřebitelské verze pro rozhraní M.2. Autora tak napadla logická myšlenka, a sice vyzkoušet je zapojené v poli RAID 0.
Spotřebitelské Intel Optane nikoho moc nenadchnuly, a to z několika důvodů. Jednak nabízí jen 16 nebo 32 GB paměti, takže se hodí jen jako cache pro často využívaná data pro systémy vybavené pevným diskem. Pak nejsou ani moc levné, takže se za jejich cenu dá pořídit podstatně větší klasické SSD a nakonec jsou omezeny pouze na procesory Core i3 a lepší z generace Kaby Lake. Z praktického hlediska tak jde o jen těžko použitelný produkt.





Tím samozřejmě nemůžeme odsuzovat celou řadu Optane nebo dokonce paměti 3D XPoint jako takové. Však ty mají v sobě obrovský potenciál, neboť ani moderní 3D NAND Flash se jim nemohou rovnat. Jenomže jde o zbrusu novou technologii a první generaci zařízení, však vzpomeňme si na to, jak začínala samotná SSD. Ta byla před deseti lety mnohdy ne o moc rychlejší než pevné disky, jejich kapacity byly nízké a ceny vysoké.





Intel navíc ještě ani nepředstavil pořádný produkt s 3D XPoint pro spotřebitele, pouze tyto malé 32GB a 16GB verze, nebo naopak podnikové modely, takže nezbývá než čekat a toto čekání si případně krátit testem, jaký provedl Tom's Hardware.

Ten použil tři 32GB Optane na desce Asrock Z170 Extreme7+, neboť ta nese tři potřebné sloty M.2 s PCI Express 3.0 x4. S využitím Rapid Storage Technology se pak dá z výsledného pole RAID 0 i bootovat, ovšem i tak získáme pouze 82 GB využitelného prostoru, takže na systémový disk se toto řešení moc nehodí, když počítáme i s místem pro aplikace. Navíc za takové řešení dáme cca 6600 Kč a za to už pořídíme třeba HyperX Predator 240GB (M.2 PCIe 3.0) a ještě ušetříme.

Výsledky jsou rozporuplné, jak ukazují testy se 128kB soubory s QD2, v nichž jsou tři Optane zdaleka nejlepší při čtení přes 3500 MB/s, ale při zápisu zase nabídnou slabých 844 MB/s, což snadno překoná Intel SSD 750 i Samsung 950 Pro. V náhodném 4K čtení ale Optane zase excelují, ovšem opět v testech bez fronty, kdežto s dlouhou frontou si už opět lépe poradí jiná SSD. Zápis je pak pro Optane opět slabší. Nicméně praktické testy vyzdvihují Optane opět nad klasická SSD a systém byl subjektivně daleko rychlejší s nimi než s SSD, byť i s těmi rychlými pro PCIe.

Uvidíme tak, co si pro spotřebitele Intel přichystá později, až cena pamětí 3D XPoint klesne. S těmito paměťmi se ale stále počítá spíše pro podnikové nasazení, jak ukazují i zprávy o chystaných DIMM s 3D XPoint.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama