reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i7-1185G7: nejlepší z Tiger Lake má 4,8GHz turbo a 1,55GHz Xe GPU

28.8.2020, Jan Vítek, aktualita
Core i7-1185G7: nejlepší z Tiger Lake má 4,8GHz turbo a 1,55GHz Xe GPU
Intel už brzy představí svou procesorovou řadu Tiger Lake-U a vypadá to, že na rozdíl od předchozích Ice Lake-U se bude mít skutečně čím pochlubit. Na to ukazuje i model Core i7-1185G7. 
Intel Core i7-1185G7 by měl představovat vrchol své řady založené na nové verzi 10nm procesu s tranzistory Superfin, díky němuž už tu nebudou při stávajícím TDP základní takty jen na úrovni 1 GHz, ale zvýší se na cca 3 GHz, což není vůbec špatný pokrok. Navíc se uvede nová procesorová architektura Willow Cove a vedle ní už i grafická Xe a to celé nám slibuje, že Tiger Lake bude velice zajímavá generace. 
 
 
Procesor Core i7-1185G7 tak bude dle Geekbench 5 obsahovat čtyři jádra Willow Cove (4C/8T) s 5 MB L2 cache a 12 MB L3 cache na taktu mezi 3 a 4,8 GHz a grafika Xe-LP s 96 EU bude pracovat až na 1,55 GHz. Nemusíme se koukat na finální specifikace, ale pokud ne, pak budou spíše ještě lepší než horší. 
 
Nové procesory Tiger Lake z rodiny U přitom budou mít standardní TDP jen 15 W a právě to se týká základních taktů. A když si vezmeme, že Ice Lake-U s daným TDP dosáhly přinejlepším 1,3 GHz, pak je nárůst na 3GHz základní frekvenci skutečně impozantní. Podobně pak působí i grafika Xe s 96 EU na 1,55 GHz oproti Iris Plus se 64 EU na 1,1 GHz, ovšem to už jsou maximální takty. 
 
 
Takováto grafika pak slibuje hrubý výkon téměř 2,4 TFLOPS, což je na mobilní integrované GPU velice slušné, však jde o výkon, který dalece zastíní i původní (a stále aktuální) konzoli Xbox One i PlayStation 4. 
 
 zdroj: Harukaze5719
 
Srovnání s jiným hardwarem v OpenCL ukazuje tento graf, kde jsou zanesena nejvyšší skóre Ice Lake i Tiger Lake. Od Tiger Lake tak lze očekávat rovnou dvojnásobný hrubý výkon integrované grafiky, který bude i srovnatelný s GTX 780 Ti či GTX 1050 Ti, ovšem to samozřejmě neznamená, že to samé bude platit o herním výkonu. Nicméně Intel už dříve ukázal, že Xe v Tiger Lake je schopna provozovat i Battlefield V ve vysoké kvalitě při Full HD a to není vůbec špatné. 


reklama