reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i7-5775C "Broadwell": 5 GHz se vzduchovým chlazením

14.5.2015, Jan Vítek, aktualita
Core i7-5775C "Broadwell": 5 GHz se vzduchovým chlazením
Intel si dle různých zdrojů chystá pro rozloučení se socketem LGA 1150 dva desktopové procesory Broadwell, a to Core i5-5675C a Core i7-5775C. Díky nim se budeme moci přesvědčit především o tom, jaké frekvence snesou intelovské 14nm procesory.
Do této doby přišlo na trh již mnoho procesorů generace Broadwell, ale ani jeden z nich zatím nepatří mezi desktopové procesory, takže se dosud nikdo nevěnoval tomu, jak je to s jejich přetaktováním. Až nyní přinesl nové informace server HKEPC, dle nichž byl k pokusům o přetaktování využit procesor Core i7-5775C, o jehož základních specifikacích jsme se dozvěděli již v březnu. Jde o procesor se základní frekvencí 3,3 GHz, turbem až 3,7 GHz, čtyřmi jádry i podporou Hyperthreadingu, 6 MB L3 cache, grafikou Intel Iris Pro 6200, podporou pamětí DDR3L-1600 MHz a TDP 65 W. Mimochodem, když to srovnáme s generací Skylake, a konkrétně Core i7-6700K, pak ten má stejný počet jader i Hyperthreading, frekvenci 4 až 4,2 GHz, 8 MB L3 cache a grafiku HD Graphics 4600, která bude výrazně slabší než Iris Pro, přičemž tento procesor má mít TDP 95 W, což je podezřele moc. Asi nikdo by se tedy nedivil, kdyby to bylo se specifikacemi nejlepších procesorů Skylake poněkud jinak.





Vraťme se ale k našemu Broadwellu, který byl testován na základní desce ASRock Z97 OC Formula a chlazen běžných věžovitým chladičem Gelid se 120mm ventilátorem a evidentně tu byl k dispozici odemčený násobič, díky němuž je přetaktování snadné. Po zvýšení napětí na 1,42 V bylo možné nastavit násobič 50, díky čemuž procesor pracoval na frekvenci plných 5 GHz, což je na vzduchové chlazení velmi slušné.





Nicméně na takovéto frekvenci asi procesor nebyl stabilní v zátěži, neboť následně byl proveden test 32M wPrime, který byl proveden za 4,399 sekundy, přičemž procesor už běžel na 4,8 GHz s neuvedeným napětím.





Otázka tedy je, zda byl procesor stabilní i na oněch 4,8 GHz, však zvládnutí čtyřsekundové zátěže ještě nic neznamená. Nicméně je to alespoň příslib toho, že by 14nm generace procesorů Intel mohly být k overclockerům velmi přívětivé.

Zdroj: Expreview
reklama