reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core i9-11900KF s vodním chlazením ve vysoké zátěži dosáhl 98 °C

29.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Core i9-11900KF s vodním chlazením ve vysoké zátěži dosáhl 98 °C
Pokud můžeme být v případě chystaných procesorů Rocket Lake-S na něco zvědaví, pak je to krom výkonu nových jader také celková spotřeba. Vypadá to totiž, že ta v reálném provozu poroste nad rámec toho, co předvádějí Comet Lake-S. 
Jak jsme ale nedávno řešili, v reálném provozu se sice 65W a 125W procesor Intelu může chovat z hlediska spotřeby v podstatě stejně, ovšem to do velké míry závisí na konfiguraci nastavené výrobcem desky. Právě firmy jako MSI, Gigabyte či Asus se přirozeně snaží o to, aby procesory měly právě na jejich deskách co nejvyšší výkon, což ale znamená, že Intelem stanovené hodnoty týkající se zvýšené spotřeby nad rámec TDP a výchozího časového omezení se obvykle nedodržují. Jede se zkrátka nadoraz a pak ani není divu, že procesory se hřejí čím dál více, neboť se stále používaným 14nm procesem se nedají dělat zázraky a ten tu přitom byl už v době, kdy měl Intel v nabídce jako nejlepší desktopové modely pouhá čtyřjádra. Nyní ten samý musí stačit na desetijádrové procesory, jejichž TDP přitom stouplo jen cca o třetinu. 
 
Rocket Lake-S v podobě Core i9-11900KF sice není desetijádrový procesor, ale jen osmijádrový, ovšem využívá novou a dle všeho energeticky náročnější architekturu. Intelem stanovené TDP tak může být stále 125 W, ale reálná spotřeba bude někde jinde. Záleží samozřejmě i na typu zátěže, přičemž i renderovací benchmarky vytěžující procesor z pohledu systému na sto procent bývají na procesor mírnější než testy ověrující stabilitu. Právě jeden takový vyhnal teplotu procesoru Core i9-11900KF až na 98 °C, ovšem je třeba dodat, že ten byl chlazen vodním AIO chladičem s 360mm radiátorem (neupřesněným levnějším modelem). 
 
- klikněte pro zvětšení - 
 

Core i9-11900KF už spolupracuje s utilitou CPU-Z, která umí Rocket Lake-S korektně detekovat, ovšem údaj o napětí 1,401 je dle autora testu nesprávný a měl by znít 1,325 V. CPU Package Power je v tomto případě 250 W, což odpovídá právě režimu PL2, jehož Tau, čili maximální čas provozu při PL2, by neměl o moc přesáhnout jednu minutu. Ovšem právě s tímto nastavením si mohou snadno pohrát výrobci desek, takže pak se může snadno přihodit, že teplota procesoru i s vodním chladičem vystoupá blízko ke sto stupňům. 
 
S hodnocením si ale počkáme spíše až na podrobné testy provedené ve srovnání s Core i9-10900K/KF na stejné sestavě a se stejným chladičem. 
 
Zdroj: Chiphell 


reklama