reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Analýza spotřeby 65W a 125W Core i7, jak se liší v praxi?

22.1.2021, Jan Vítek, aktualita
Analýza spotřeby 65W a 125W Core i7, jak se liší v praxi?
Neinformovaný zákazník by z označení prodávaných procesorů mohl mít pocit, že jejich TDP bude odpovídat skutečné spotřebě, jenomže to neplatí ani u Intelu a v podstatě ani u AMD. Nyní ale bude řeč právě o Intelu. 
V prvé řadě je třeba dodat, že TDP ani nemá odpovídat spotřebě či příkonu procesoru, ale výdeji odpadního tepla. Nicméně křemíkové čipy téměř všechnu energii nakonec převedou právě na odpadní teplo, čili jde o dvě úzce propojené věci. 
 
V poslední době se řeší především Intel, v jehož případě víme, že hodnota TDP se vztahuje k provozu procesoru na jistém základním taktu, který ale v praxi nemá žádný význam, neboť procesor se bude snažit využívat turbo jednoho až všech jader. To dnes bývá mnohem vyšší, než je základní takt, čili se logicky zvyšuje i spotřeba a výdej tepla. 
 
Server Anandtech se nyní zaměřil právě na spotřebu procesorů Intel, a to konkrétně 65W Core i7-10700 a 125W Core i7-10700K. Právě při výběru některého z nich by si zákazník mohl říci, že bude preferovat úspornější verzi, jenomže dočká se v praxi vůbec nějakých úspor? 
 
 
Dle odkazovaného testu se jich nedočká a dokonce se dozvídáme, že maximální spotřeba modelu 10700 může být dokonce o trošku vyšší než v případě procesoru 10700K, ale to pochopitelně nemusí být pravidlo, respektive to nemusí platit pro všechny kusy. 
 
 
Ostatně z grafu, který ukazuje spotřebu těchto procesorů v závislosti na počtu zatížených jader (včetně HT), nám vyplývá, že průběh je velice podobný a oba procesory se střídaly ve svém vedení. Bylo by jistě vhodné, kdyby se v testu sešel větší testovací vzorek než jen jeden zástupce těchto modelů, ale takové veřejné testy nikdo nedělá. 
 
Klame nás tedy Intel? Ve skutečnosti se dá říci, že jde do velké míry spíše o práci výrobců základních desek, kteří se z pochopitelných důvodů snaží vymačkat z procesorů maximum. Ovšem ani Intel nebude mít zájem na tom, aby jeho procesory fungovaly pomaleji, než mohou, ostatně stanovené hodnoty o spotřebě v turbu a časovém limitu jsou jím pouze doporučené, ne vyžadované. To je právě vidět i díky možnostem desek firmy Asus, která umožňuje nastavit profil odpovídající doporučením Intelu a je zde jasně vidět, že dopad na spotřebu je značný: 
 
 
V každém případě zákazníkovi hodnota TDP opravdu nic neřekne, ostatně stejnou má Core i5-10600K a rovněž Core i9-10850K, který však má ve vrcholné formě reálnou spotřebu na dvojnásobku. A logicky vzato lze jen těžko čekat, že procesor s 10 jádry bude mít téměř stejnou spotřebu jako model s jen 6 jádry. 
 
Intel samotný ale za tuto skutečnost popotahovat nelze i když o této skutečnosti samozřejmě velice dobře ví a ostatně i kvůli tomu už dříve recenzentům knížecím způsobem doporučoval, aby nové procesory testovali přinejlepším na několika základních deskách. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama