reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Core M: Broadwell je tu, ale na desktopové si počkáme

3.11.2014, Jan Vítek, aktualita
Core M: Broadwell je tu, ale na desktopové si počkáme
Příchod procesorů Core M, prvních čipů z generace Broadwell, znamená i změnu ve strategii společnosti Intel. Ta začala ve vývoji upřednosťnovat mobilní čipy před desktopovými, čemuž se ani nelze divit. Ale je to skutečně takto jednoduché?
Když vzpomeneme na příchod prvních procesorů generace Haswell, čili přímých předchůdců proceosorů Broadwell (když nepočítáme mírné oživení v podobě Haswell Refresh), pak zjistíme, že byly oficiálně představeny 2. června 2013. Šlo o desktopové i mobilní verze, které byly v tento den vypuštěny na trh a podobně tomu bylo i u předchozích generací. Nicméně s nástupem procesorů Broadwell tato rovnost končí, za čímž můžeme vidět tři hlavní a zřejmé důvody. První je ten, že AMD už rezignovalo na snahu dohnat Intel a bojovat jeho vlastními zbraněmi, alespoň co se týče klasických procesorů x86, které, jak se zdá, přestalo vyvíjet (CPU AMD FX) a dále se orientuje na jednotky APU. Desktopové procesory Intel Core tak ve své třídě už nemají konkurenci, takže v tomto ohledu není důvod k tomu, aby Intel udržoval své dosavadní tempo.




- Intel Core M -


Druhým důvodem je nová konkurence, která se objevila v mobilním světě, a tou je architektura ARM, operační systém Android a výsledná mobilní zařízení. To naopak nutí Intel k tomu, aby zrychlil tempo vývoje nových mobilních procesorů, které by zajistily vysoký výkon při velmi nízké spotřebě, a přesně o tom jsou procesory Core M. Ty byly představeny již 5. září v podobě třech modelů a 27. října nabídku doplnily další čtyři. Jedná se o velmi zajímavé čipy s maximální spotřebou 6 W, ale typickou pouze 3,5 W, což výrobcům koncových zařízení umožní jejich nasazení s pasivním chlazením. Nevýhodou je zatím to, že jde o drahé čipy, však první modely se v 1000kusových sériích prodávají za 281 USD, a to je částka, za niž se dá pořídit celý tablet či malý notebook. Není divu, když jde o první 14nm čipy, které přichází v době, kdy TSMC, Globalfoundries a ostatní nemají řádně odladěný ani 20nm proces, který, jak to vypadá, nejspíše už ani nebude nasazen a tyto firmy se rovnou přeorientují na 14 nm nebo 16 nm.

Core M tedy žádném případě nejsou čipy, které se dají označit za low-end, ale spíše za mobilní hi-end, čemuž bude odpovídat i sortiment koncových produktů a jejich cena. Příkladem budiž nový konvertibilní notebook Lenovo Yoga 3 Pro vybavený zajímavým kloubem, displejem s vysokým rozlišením QHD+, 512GB SSD, jehož cena se bude pohybovat kolem 45.000.

A co se tedy stane ve světě desktopových procesorů? Především je třeba zmínit to, že desktopové Broadwell již měly být dávno na trhu a namísto nich nakonec přišly zmíněné Haswell Refresh. Za tím stojí třetí důvod jejich pozdržení, a sice problémy s uvedením 14nm výrobního procesu do praxe. To tedy Intel již vyřešil, tedy alespoň částečně, ovšem tento výrobní proces zatím vyhradil právě pro Core M. Dle vyjádření firmy byl přechod z 22nm procesu na 14nm zatím ten nejsložitější, jaký podstoupila.




- roadmap procesorů Intel pro nejbližší budoucnost - zdroj: techPowerUp -


Problémy s výrobou pochopitelně nebyly důvodem k pozdržení prací na vývoji procesorů Skylake, které v rámci strategie tick-tock mají následovat právě za Broadwell. Intel by tak teoreticky mohl desktopové Broadwell rovnou zrušit, ale rozhodl se, že je nakonec opravdu uvede na trh, ovšem v podstatě po boku nových Skylake, jak udávaly starší zprávy. Z roadmapy ale vyplývá spíše to, že Broadwell-K dorazí na začátku příštího roku a zhruba v polovině roku je budou následovat Skylake, ale to se ještě uvidí, však jde jen o grafickou prezentaci. Můžeme tak v podstatě mluvit o dalším oživení platformy LGA 1150, ovšem již daleko podstatnějším než v případě Haswell Refresh, protože nové procesory sice budou určeny pro stávající desky s LGA 1150 a čipsety série 9, ale už půjde o 14nm čipy.

Procesory Skylake představující "tock" ve strategii Intelu, a sice tedy nástup nové generace architektury Core, od níž se očekávají větší změny a vyšší výkon. Ty už budou určeny pro socket LGA 1151, a tedy i nové desky a čipové sady (nejspíše 10 Series). Intel si dobře uvědomuje, že málokomu se s vidinou nové generace bude chtít investovat do nového počítače založeného na Broadwell-K, a tak nám k tomu chce trošku pomoci. Chystá se totiž procesory Broadwell-K vypustit v odemčených verzích pro nadšence, zatímco Skylake mají být uzamčené a určené pro běžné uživatele. Z toho bychom mohli usuzovat, že modelů Broadwell-K se na trhu neobjeví mnoho.




- plánované modely CPU Intel - zdroj: Extremetech -


Zveřejněný obrázek ukazuje nejvýkonnější desktopové procesory Intelu, ale už není zrovna přesný, neboť Core i7-4790K přišel již v druhém čtvrtletí tohoto roku a ne ve třetím. Ukazuje ale plánovanou koexistenci desktopových procesorů Broadwell a Skylake na trhu a také na to, že Broadwell budou odemknuty, kdežto Skylake ne.




- stávající a plánované čipové sady - zdroj: VR Zone -


Co se týče čipových sad, pak v těch jsme také mohli najít útlum desktopového světa, neboť oproti generaci 8 Series skládající se z šesti verzí má 9 Series pouze dvě, a to Z97 a H97. Ovšem tento útlum je pouze dočasný, neboť Intel plánuje čipové sady 10 Series dodat opět v plné variabilitě, takže se zase setkáme se šesti verzemi. I z toho můžeme vidět, že Broadwell budou určeny především pro nadšence a že se z nich staly čipy, jimiž Intel v podstatě jen zaplácne hluché místo a zatím se připraví na zbrusu novou generaci.

A co nám tedy Skylake nabídnou? Půjde trochu překvapivě o procesory s TDP 35 až 95 W, zatímco generace Haswell má maximum na 88 W. Dále se dočkáme podpory až 64 GB paměti RAM, a to typu DDR3 i DDR4. Těšit se můžeme také na LGA varianty procesorů Skylake vybavených grafickými čipy GT4e, které tak budou vybaveny vlastní eDRAM s kapacitou 128 MB. Půjde tak o další generaci GPU Iris, která dnes není k dispozici u socketových procesorů. Jde tedy o to, že si budeme moci sami postavit počítač s integrovanou grafikou, která bude mít slušný výkon i na 3D hry (nechybí podpora Direct3D 12). Jinak můžeme očekávat až 20 linek rozhraní PCI Express 3.0, v některých případech podporu PCI Express 4.0, nové instrukce

Příští rok tedy určitě bude z čeho vybírat.

Zdroj: Extremetech
reklama