reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Counterpoint: AMD bude letos pro TSMC největším odběratelem 7nm čipů

5.2.2021, Jan Vítek, aktualita
Counterpoint: AMD bude letos pro TSMC největším odběratelem 7nm čipů
Výsledky prodejů firmy AMD i Sony a Microsoftu v případě nových konzolí ukazují, že AMD má už nyní u TSMC zamluvenou velice slušnou kapacitu na 7nm linkách. Dle CounterPoint research má být letos dokonce nejvyšší ze všech zákazníků. 
Counterpoint Research konkrétně uvádí, že podíl firmy AMD na výrobě pomocí procesů 7nm třídy v TSMC má dosáhnout 27 procent. Podívat se můžeme i na celý koláčový graf s tím, že nejde pouze o 7nm proces N7, ale také vylepšený N7+ s EUV nebo odvozený 6nm N6. 
 
 
Ovšem podíl firmy AMD není ani tak překvapivý jako spíše podíl firmy NVIDIA, která je v grafu na druhém místě s 21 procenty. AMD přitom pomocí 7nm procesu nechává vyrábět veškeré čiplety Zen 2 a Zen 3, APU generací Renoir, Lucienne i Cezanne, APU pro konzole PS5 a XBOX Series S/X a ještě alespoň GPU RDNA a RDNA 2 a akcelerátorová GPU. Zato v případě NVIDIE víme hlavně o tom, že na 7nm procesu firmy TSMC staví své čipy A100 pro moderní grafické akcelerátory, což jsou sice velké čipy, ale i tak je to poněkud omezená produktová skladba na to, aby NVIDIA měla tak vysoký podíl. Může jít samozřejmě ještě o další produkty třeba pro automotive, ale nelze si také nevzpomenout na zprávu z minulého roku, dle níž chce NVIDIA právě letos vyrábět čipy RTX 3000 právě i na 7nm procesu TSMC. 
 
Counterpoint Research totiž ve své zprávě mluví tak, že teprve půjde o podíly platné pro tento rok a my jsme teprve na jeho začátku, čili znamená to snad, že se dočkáme dalších 7nm GPU od firmy NVIDIA? To se samozřejmě od Counterpointu nedozvíme a o jeho číslech můžeme také pochybovat. Ostatně o Apple se také dříve psalo, že má zarezervovanou 5nm kapacitu firmy TSMC z 80 procent, čemuž následující graf také zrovna neodpovídá. 
 
 
Vidíme tu pouze 53 procent pro Apple, zhruba čtvrtinu má Qualcomm a o zbylou čtvrtinu se postaraly firmy Samsung, Mediatek, AMD, NVIDIA a další. Ovšem TSMC do výroby neustále investuje a rozšiřuje ji, takže co platilo před měsícem, může být nyní už jinak. 
 
Intel tu ovšem nikde zásadním způsobem nefiguruje. Využívat má menší podíl na 7nm a odvozených linkách, ale zásadní význam by mohlo mít leda masové využití 5nm linek a v jejich případě zpráva od Counterpoint firmu Intel vůbec nezmiňuje. Ale to je v souladu s informacemi o tom, že Intel se ještě při jednání s firmou TSMC o ničem nerozhodl, ale už by to nemělo dlouho trvat, což nám během týdne či dvou prozradí snad sám nový CEO Pat Gelsinger.  


reklama