reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CPU EPYC pod rentgenem, jsou stejné jako Threadripper?

29.1.2018, Jan Vítek, aktualita
CPU EPYC pod rentgenem, jsou stejné jako Threadripper?
Der8auer se podíval opravdu zblízka na procesory AMD EPYC a Threadripper, které mají velice podobné provedení, o němž tu byla řada otázek. Lidé se ptali, zda by bylo možné neaktivní jádra v Threadripperech oživit. Odpověď je nyní jasná. 
Procesory AMD Threadripper a EPYC, jak již dobře víme, si jsou velice podobné. Nejen že mají stejně vypadající pouzdro pro stejný typ patice, ale Threadripper, byť maximálně 16jádrové procesory, obsahují čtyři osmijádrové čipy Zeppelin. AMD už dříve prohlásilo, že dva z toho jsou v podstatě jen kusy kamene (spíše křemene) a slouží pouze k tomu, aby byl heatspreader zespoda podpořen a neprohnul se. 
 
starší fotografie otevřeného Threadripperu: aktivní jsou pouze dva čipy umístěné diagonálně
 
Německý overclocker Der8auer, který nás loni tak pěkně zásoboval relevantními informacemi o tom, co se skrývá pod pokličkou procesorů AMD a Intel, se nyní na toto téma zaměřil ve snaze proniknout ještě do větší hloubky. A to doslova. 
 
EPYC a Threadripper - klikněte pro zvětšení -  
 
Vzal si na pomoc nejlevnější z procesorů AMD EPYC a vedle něj pak rovněž "low-endový" Threadripper 1900X, aby je opět otevřel, což zahrnuje náročný proces zahřívání pro roztavení indiové pájky, aby se heatspreader oddělil od jader. To samo o sobě neukázalo nic, co by mohlo přinést odpovědi. 
 
Oním modelem EPYC by měl být 7251 s pouze osmi jádry, který však využívá všechna čtyři jádra v konfiguraci 2+2+2+2, což je zřejmé už jen kvůli tomu, že tento procesor má osmikanálový přístup do paměti, což by bez zapojení všech jader nešlo. Threadripper 1900X pak využívá jen dvě jádra (4+4) a čtyřkanálový přístup do paměti. 
 
Procesory samozřejmě nejsou identické. Nesou tranzistory na různých místech a substrát má odlišné označení. Ovšem to samo o sobě nevypovídá o ničem, pokud chceme určit, zda by v Threadripperu mohly být skutečně aktivní všechna čtyři jádra. Proto nastoupil pomocník, a sice objev pana Röntgena. 
 
rentgen EPYC
 
 
Nahoře vidíte rentgenový snímek procesoru EPYC a dole je obrázek procesoru stejné rodiny stažený z Internetu a zobrazující datové propojení jednotlivých čipů v procesoru.
 
rentgen Threadripperu
 
 
Rentgen tak v podstatě nic nepotvrdil, ale je tu jedna myšlenka. Pokud se podíváte na první snímek, pak různě posázené tmavé tečky reprezentují vertikální spoje vedoucí skrz vrstvy substrátové destičky procesoru a pokud jde o horizontální spoje čipů, ty by logicky měly být spíše tam, kde vertikální spoje nejsou, což víceméně odpovídá tomu, co vidíme. Zde si můžete sami stáhnout rentgenové obrázky v plné kvalitě včetně izometrických pohledů. Při srovnání se snímkem procesoru Threadripper 1900X je vidět, že vertikální spoje jsou hojné i v místech, kde máme v případě EPYC hojné množství datových spojů. 
 
A pokud mají být v Threadripperu zapojena pouze dvě jádra umístěná diagonálně, osobně bych si tipnul, že půjde na rentgenu o levé nahoře a pravé dole. To jsou všechno samozřejmě jen dohady, ale je dobré vidět, že se někdo pouští do zkoumání procesorů s takovou urputností jako der8auer. Jisté je jen to, že EPYC a Threadripper mají opravdu rozdílný základ a pravděpodobné je, že zbylé čipy na Threadripperech opravdu aktivovat nelze. 
 
Zdroj: der8auer (via YouTube)
 


reklama