reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

CPU, GPU i FPGA budou moci dohromady využít pool s paměťmi DRAM i Optane

25.3.2022, Jan Vítek, aktualita
CPU, GPU i FPGA budou moci dohromady využít pool s paměťmi DRAM i Optane
Společnosti Liqid, MemVerge a Intel vytvořili platformní řešení, které umožní využít i paměti Optane Persistent a celý velký pool paměti napojit na procesory, grafické čipy, FPGA či jiné řídicí jednotky. 
BusinessWire informuje o řešení firem Liqid, MemVerge a Intel, které využívá jednak klasickou systémovou paměť tvořenou moduly DRAM a vedle toho i SCM (Storage-Class Memory), což jsou právě i Optane Persistent Memory na podobných paměťových modulech. Myšlenka je prostá, vytvořit z modulů s DRAM a SCM celý velký paměťový pool, který pak využije procesor, grafická karta či jiné zařízení. Dané řešení je navíc navrženo tak, aby podporovalo nejen dnešní, ale i budoucí hardware. 
 
 
Co tím lze získat? Jednoduše spojení výhod pamětí DRAM a Optane. Paměti DRAM jsou rychlé, ale poměrně drahé a mají malou hustotu/kapacitu. Optane jsou pomalejší, ale mohou nabídnout mnohem vyšší kapacitu a nižší cenu za kapacitu. Zde jde však navíc i o to, že výsledný pool paměti nebude k dispozici jen pro CPU, nebo GPU, či jiný čip, ale pro všechny dohromady.
 
Zkrátka a dobře, různé čipy mohou najednou využít celkovou paměť tvořenou různými moduly.
 
Nová platforma využívá CDI (composable disaggregated infrastructure) software Liqid Matrix a navíc také software MemVerge Memory Machine pro "in-memory computing", čili provádění výpočtů přímo na paměťových modulech, čili tu jde o něco podobného jako v případě Samsung MRAM, tedy až na to, že k tomu poslouží ne hardware přímo na paměťových modulech, ale do poolu zapojené akcelerátory. Intel zase poskytne své procesory Xeon Scalable s podporou pamětí Optane SCM a počítá se také s podporou rozhraní CXL. 
 
Celá platforma může být vyladěna dle potřeb konkrétních workloadů, takže je zřejmé, že se asi nebudou tvořit zrovna univerzální řešení a spíše to budou konkrétní řešení pro big data či obecně velké servery. To na sebe chce vzít především společnost Liqid, která uvádí, že pokud se někdo chce dozvědět více, musí oslovit přímo ji.  


reklama