reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Samsung prezentoval MRAM: nyní na ní lze provádět i výpočty

15.1.2022, Milan Šurkala, aktualita
Samsung prezentoval MRAM: nyní na ní lze provádět i výpočty
Samsung představil nový typ non-volatilních pamětí MRAM, který se konečně povedlo dotáhnout do funkčního prototypu v takové formě, že ukládá nejen data, ale umožňuje na nich provádět i výpočty.
O pamětech typu MRAM (Magnetoresistive Random Access Memory) jsme už několikrát psali a např. ve spojitosti se společností Samsung to bylo počátkem roku 2019. Vývoj ale pokračuje dál a nyní zde máme nový prototyp, který umí zajímavé věci. Nejdříve si ale povězme, co to vlastně jsou paměti MRAM. Magnetorezistivní paměti jsou non-volatilním typem, k udržení informace tedy nevyžadují napětí podobně jako pevné disky nebo flash paměti v SSD a paměťových kartách. Zároveň zajišťují náhodný přístup a vysoký výkon, takže by mohly být jakousi RAM schopnou udržet svá data a nevyžadující neustálé obnovování dat.
 
Samsung logo
 
Nový průlom Samsung spočívá v tom, že jeho MRAM nyní umožňují provádět na datech přímo výpočty (In-Memory Computing). Ta tak není potřeba přenášet z non-volatilní paměti do volatilních pamětí výpočetních jednotek procesoru, ale výpočty lze provádět rovnou na datech v paměti. Cílem je něco takového využít zejména pro zpracování systémů umělé inteligence, kdy se setře hranice mezi pamětí a výpočetní jednotkou. MRAM se tak připojuje k pamětem jako RRAM (Resistive Random Access Memory) a PRAM (Phase-change Random Access Memory), které výpočty na datech podporují. Samsungu se totiž povedlo překonat problém v malém odporu MRAM pamětí, který byl pro něco takového nevýhodou. Připomeňme, že MRAM ke čtení dat využívají právě měření odporu.
 
Samsung už vyzkoušel paměti na algoritmu neuronové sítě pro vyhodnocování ručně napsaných číslic s 98% úspěšností a rozpoznávání tváří s 93%. Připomeňme, že Samsung už komerčně nabízí Embedded MRAM (eMRAM) pro embedded systémy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama