reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

D-Wave už má kvantový počítač se 2048 quibity

29.9.2016, Jan Vítek, aktualita
D-Wave už má kvantový počítač se 2048 quibity
Kanadská společnost D-Wave si nárokuje prvenství jako prodejce komerčně dostupného kvantového počítače. Podívejme se na to, co má v rukou nyní, neboť se pochlubila s modelem využívajícím 2048 quibitů.
Společnost D-Wave byla založena před více než deseti lety a zakrátko přišla s prototypem počítače využívajícího 16 quibitů, ovšem veřejnosti představila až 28quibitovou verzi v roce 2007. Od té doby stále zvyšuje počet quibitů ve svých počítačích, a to jejich zdvojnásobením každé cca dva roky. V roce 2013 tak D-Wave představila 512quibitový počítač a také ohlásila spolupráci s firmou Google a agenturou NASA. Právě ty měly kvantové počítače řádně vyzkoušet, aby zjistily, co mohou oproti normálním počítačům nabídnout. V minulém roce už přišel na řadu počítač se 2048 quibity, z nichž polovina ale byla tehdy deaktivována, což nyní již neplatí. Výsledný počítač bude v nabídce firmy D-Wave od příštího roku.




- klikněte pro zvětšení -


Počítače D-Wave byly kritizovány mnoha experty na kvantovou výpočetní techniku, kteří říkají, že nejde o opravdové univerzální kvantové počítače, jež mají mimochodem právě nyní stavět firmy Google a IBM. Experti říkali, že počítače D-Wave nejsou moc dobře použitelné a přirovnávali je k ASIC spíše než k CPU. Jako takové jsou tak D-Wave považovány za stroje s velice úzkým zaměřením. Dle teorie by tyto počítače měly být využitelné alespoň pro účely optimalizace, kdy máme k dispozici příliš mnoho proměnných a potřebujeme najít nejlepší řešení.

Google řekl, že co se týče úloh reflektujících úzké zaměření počítačů D-Wave, pak tehdy dostupný 1024quibitový model byl 100milionkrát rychlejší než jedno jádro běžného x86 procesoru. Tehdy byly využity úlohy s téměř tisícovkou binárních proměnných a i když je počítač D-Wave 10.000x dražší než PC, stále poskytl rovněž 10.000 lepší poměr výkonu a ceny. Nicméně Google v minulém roce také přiznal, že neexistuje moc praktických využití počítačů D-Wave, ale to se může změnit s nástupem dalších generací.

Nyní tu tak je model s 2048 quibity, který má být oproti staršímu modelu ne dvakrát výkonnější, ale rovnou tisíckrát výkonnější. V úloze, se kterou počítal v minulém roce Google, by tak nový počítač měl být rovnou 100miliardkrát rychlejší než klasické procesorové jádro. Společnost D-Wave rovněž do nového počítače zabudovala nové ovladací mechanismy, které umožní modifikovat práci celého systému a lépe jej optimalizovat pro zvolené úlohy. Jde především o možnost kombinovat kvantové zpracování úloh s výpočty pomocí běžných křemíkových procesorů.

Dnes je také velice živé téma strojového učení a CEO firmy Vern Brownell uvádí, že právě počítače D-Wave mohou být využity pro úkoly strojového učení způsoby, se kterými normální počítače nemohou pracovat. Společnost tak chce vycvičit první generaci programátorů, kteří budou tvořit aplikace pro počítače D-Wave a umožní jejich širší nasazení.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama