reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další várka novinek ve Windows 10

16.3.2015, Michal Hala, aktualita
Další várka novinek ve Windows 10
Protože uniklo sestavení 10036 Windows 10 TP, objevil se s malým zpožděním na internetu popis novinek, které přineslo. Některé již byly avizované, některé se objevily poprvé. Kromě toho Microsoft oficiálně oznámil další změny, které nás čekají v budoucnu.
Na úvod musíme připomenout, že uniklé sestavení 10036 není to, které Microsoft uvolní jako veřejný build, protože to již vyvrátil Gabriel Aul (šéf Insider programu). Takže až přijde to pravé sestavení, některé věci zase budou jinak. Ale s některými z novinek se určitě setkáme, takže to berte jako lákadlo na ten správný build, který je snad již za dveřmi.


Nabídka Start - Windows 10
Zdroj: Neowin


Předně došlo k již avizované změně nabídky Start, která již je transparentní. Kromě toho prodělala tato nabídka další drobné změny svého vzhledu. Změnil se design hlaviček skupin dlaždic a design některých ikon. Pojďme dál, tyhle změny jsou opravdu jen kosmetické…

Mnohem zajímavější je, že v sestavení 10036 není Spartan. To samozřejmě nutně neznamená, že nebude v připravovaném veřejném sestavení. Takže ještě uvidíme, jak to s ním bude. Ale jednou přijít musí, když ne teď, tak snad příště.

Další podstatnou novinkou je možnost buď rovnou nainstalovat, nebo později přesunout aplikace na SD kartu tak, jako to znáte třeba z Androidu. Tahle možnost je důležitá a užitečná zejména pro majitele mobilních zařízení s malou kapacitou primárního úložiště. Určitě pro ně bude přínosem, protože jim ušetří mnoho cenného místa na systémovém disku.





V uniklém sestavení konečně funguje tablet mód (Tablet Mode), spíše známý pod původním kódovým jménem Continuum. Takže pokud tuhle funkci na zařízení typu dva v jednom (2-in-1) povolíte, při přidání či odebrání klávesnice dojde k přepnutí do příslušného módu.

Z dalších pouze designových změn ještě upozorňujeme na změnu vzhledu volby Wi-Fi sítě a třeba novou ikonu koše. O zajímavé možnosti instalace updatů z peer-to-peer sítí již dříve psal kolega. Tím naše seznámení s novinkami v uniklém sestavení 10036 ukončíme a budeme se věnovat novinkám, které oznámil Microsoft.

Podle něj už má poslední interní sestavení nový, efektivnější kompresní algoritmus, který dokáže výrazně „stlačit“ velikost systémových souborů. To ušetří v 32bitové verzi asi 1,5 GB a v 64bitové verzi asi 2,6 GB na disku. Také byly nově koncipovány funkce Refresh a Reset, které již nebudou vyžadovat speciální recovery image na disku. To navíc ušetří další 4 až 12 GB místa na disku.

To je zatím všechno, pojďme si to shrnout. Uživatelské rozhraní se mění spíše nepodstatně a zřejmě to zase rozdělí uživatele na dva tábory. Jedněm se to bude líbit, druzí budou nadávat. Spartan nakonec přijde, dříve či později. Tablet mód je jistě příjemná funkce pro uživatele příslušných konvertibilních zařízení.


SD karty


Za nejvýznamnější považujeme změny „pod kapotou“. Jednak možnost umístit aplikace na SD kartu, což hodně pomůže především majitelům mobilních zařízení s malým úložištěm. A jednak většinu uživatelů zápasících s místem na disku rozhodně potěší účinnější komprese a redesign funkcí Refresh a Reset, které společně ušetří poměrně hodně místa.

Takže v Redmondu se nesoustředí jen na uživatelské rozhraní, ale postupně zabudovávají do Windows 10 i velice užitečné funkce a změny. A co se z uvedených změn nejvíc líbí vám?

Zdroj: Neowin, Thurrott, Windows Central
reklama