reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

DDR5 moduly Corsairu přinesou inovované chlazení DHX

6.8.2021, Milan Šurkala, aktualita
DDR5 moduly Corsairu přinesou inovované chlazení DHX
Corsair chystá nové paměťové moduly DDR5 a s nimi i přepracovanou verzi systému chlazení DHX (Dual-path Heat-eXchange). To má zajistit lepší chlazení nejen samotných čipů, ale také PCB. Nová generace pamětí to bude potřebovat.
Už koncem tohoto roku by se měly objevit nové paměťové moduly paměti Corsair typu DDR5. Ty přinesou např. výrazně vyšší frekvence a začínat budou zhruba tam, kde končily DDR4 (konkrétně půjde o 4800 MHz). To ale bude jen začátek, některé firmy jako Adata počítají do budoucna dokonce s 12600 MHz. Přestože se standardní napětí modulů DDR5 snižuje na 1,1 V (DDR4 má 1,2 V), výrazně vyšší výkon se může projevovat ve vyšší spotřebě a větším tepelném výdeji. Ten ale bude zvýšen i jedním dalším detailem.
 
 
Jak upozorňuje společnost Corsair v jednom ze svých videí na YouTube, DDR5 standard přesunul na paměťový modul řízení jeho napětí (Power Management IC). Zatím dosud toto řídila základní deska, nyní to bude v režii modulu, který na sobě bude mít další součástku, která může "přitápět". Corsair tak mluví o tom, že jeho moduly DDR5 dostanou přepracovanou verzi chladicí technologie DHX (Dual-path Heat-eXchange). Ta chladí nejen paměťové čipy, ale také samotné PCB. V nové verzi se tak bude starat právě i o chlazení PMIC.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama