reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Desktopové Alder Lake by mohly mít hybridní architekturu: malá a velká CPU jádra

10.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Desktopové Alder Lake by mohly mít hybridní architekturu: malá a velká CPU jádra
Intel od letošního roku nabízí své první procesory, v jejichž případě se inspiroval v architektuře ARM big.LITTLE. Jde o procesory Lakefield vybavené pěti jádry, čtyřmi malými atomovými Tremont a jedním velkým Sunny Cove. Podobně by to mohly mít Alder Lake.
Intel se stále chystá vyvíjet nové verze architektury procesorů Atom, jež aktuálně koexistuje ve verzi Tremont vedle Core Sunny Cove v procesorech Lakefield. Jde o první procesory Intel s takovouto hybridní architekturou, stejně jako to jsou první procesory využívající technologii Foveros vrstvící jednotlivé čipy na sebe, ale o to nám tu nejde. 
 
 
Jde nám o procesory Alder Lake-S, které budou následovat po chystaných Rocket Lake-S a vypadá to, že se konečně dočkáme velkých změn, jaké tu nebyly už velice, velice dlouho. Ostatně Intel v posledních letech pouze zvyšoval počet jader a hnal jejich takty k samotným mezím schopností 14nm procesu. 
 
Nyní ale budou následovat Rocket Lake-S, sice stále 14nm čipy, ale už s výrazně vylepšenou procesorovou architekturou (nejspíše 14nm verze Willow Cove), podporou PCIe 4.0 a integrovanou grafikou Xe. 
 
Po nich pak očekáváme už 10nm procesory Alder Lake-S a o nich se nyní dozvídáme, že může jít o první desktopové procesory Intelu, jež nabídnou jeho hybridní architekturu (Hybrid Architecture), čili mix jader Atom a Core. Vyplývá to z nového GNU kompilátoru, jak uvádí server Phoronix a Intel už ostatně bude mít v době nástupu Alder Lake-S tuto věc řádně vyzkoušenou právě na procesorech Lakefield (či jiných, pokud ještě nějaké dorazí) a doufejme, že připraven bude i Microsoft.
 
Nový GNU kompilátor zahrnuje seznam instrukcí kompatibilních s novými xeonovými Sapphire Ridge a právě i s Alder Lake, v jejichž případě chybí AVX-512, jež se právě už dostaly mezi běžné procesory. Ovšem právě v Sunny Cove v Lakefield podporu AVX-512 nenajdeme, a to kvůli tomu, aby byla výbava v tomto ohledu konzistentní a procesorová jádra měla stejné možnosti, neboť Tremont tyto instrukce nenabízí. Čili chybějící AVX-512 by ukazovalo právě na to, že i v jejich případě půjde o hybridní architekturu.
 
Na druhou stranu tu je alespoň základní AVX a AVX2, což zase napovídá že budoucí atomové Gracemont by mohly podporovat alespoň to (Tremont nic z toho nemají). Oproti tomu v případě Sapphire Rapids narazíme v seznamu na AVX512F, CLWB, AVX512VL, AVX512BW, AVX512DQ, AVX512CD, AVX512VNNI a také AVX512BF16 pro "AI Instrukce" bfloat16.  


reklama