reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Rocket Lake se ukázaly i s 8 jádry a 12 vlákny, bude Comet Lake-S Refresh

10.7.2020, Jan Vítek, aktualita
Rocket Lake se ukázaly i s 8 jádry a 12 vlákny, bude Comet Lake-S Refresh
Server VideoCardz zveřejnil jednak část roadmapy Intelu, která se týká desktopových procesorů a pak je tu i platformový diagram procesorů Rocket Lake-S. Dozvídáme se o čipsetech 500 Series i o Comet Lake-S Refresh. 
Server VideoCardz se odvolává na vlastní spolehlivý zdroj, který mu zaslal dvě fotografie, které skutečně vypadají tak, že zachytávají skutečné materiály Intelu. Pozoruhodné je na nich především to, že na nich najdeme zmínku o Core i7 vPro generace Rocket Lake-S, které mají konfiguraci osmi fyzických jader a dvanácti logických.
 
 
Procesorová konfigurace 8C/12T rozhodně není obvyklá a Intel snad ještě nikdy nevypustil na trh procesor, který by využíval Hyperthreading jen takto polovičatě, čili jen na některých fyzických jádrech. Zatím nelze určit, zda náhodou nejde o chybu v daném dokumentu, ale na druhou stranu je hned zřejmé, proč by Intel měl chtít takovou konfiguraci nabídnout. 
 
O Rocket Lake-S se od začátku mluví jako o maximálně osmijádrových procesorech a i když Retired Engineer mluví až o deseti jádrech, takové množství (nejspíše Willow Cove) by na 14nm proces prý už bylo příliš. Čili pokud Intel nemá možnost nabídnout Core i9 generace Rocket Lake-S s deseti jádry, na druhou stranu nemusí mít ani chuť snižovat počet jader v řadě Core i7 a omezení Hyperthreadingu v těchto procesorech je jedna z cest, jak je odlišit právě od Core i9. Ale nezapomínejme, že jde o procesory vPro, takže řadové Rocket Lake-S se mohou lišit, i když asi ne v takto zásadní věci. Z hlediska hlavních specifikací by mělo jít o stejné čipy, čili i s ohledem na zmíněnou kapacitu cache (2 MB na jádro). 
 
Dále z vyfocené části roadmap ještě vyčteme to, že Rocket Lake-S možná ani nenastoupí v nižších řadách, a sice jako Core i3, Pentium a Celerony. Namísto toho se ukazují Comet Lake-S Refresh. 
 
 
Další obrázek ukazuje platformový diagram Rocket Lake-S a potvrzuje nám rozhraní PCIe 4.0, grafické jádro Xe a také navýšení propustnosti mezi procesorem a čipovou sadou díky x8 DMI 3.0, čili na 8 GB/s. Počítá se tu také s rozhraním Thunderbolt 4, které Intel oficiálně představil tento týden a pak také s novými čipovými sadami Intel 500 Series, které ovšem samy o sobě stále nabídnou jen PCIe 3.0. Čili PCIe 4.0 bude pouze na linkách procesoru a jak je vidět, ten dostane stejně jako Ryzeny i čtyři PCIe 4.0 vyhrazené pro M.2 SSD vedle šestnácti pro hlavní PCIe x16. 
 
Sady 500 Series se tak od dnešních 400 Series nebudou moc lišit, a to až na podporu USB 3.2 s 20Gb/s a naopak odstraněnou podporu LPC, eMMC, SD 3.0 a SDXC.  Neznamená to také, že do dnešních desek nebudeme moci nainstalovat procesory Rocket Lake-S. Spíše půjde o to, že desky s 500 Series budou mít opravdu zaručenou podporu PCIe 4.0 na hlavních slotech PCIe x16 a M.2, což pro 400 Series zrovna neplatí. A rovněž je nemyslitelné, aby nová generace procesorů Intel přišla bez nové generace desek, a to i kdyby nové sady nenabídly vůbec nic nového. 


reklama