reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Desky AMD s AM4 by se mohly objevit již v březnu

4.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Desky AMD s AM4 by se mohly objevit již v březnu
V příštím roce očekáváme nástup nové platformy AMD, která využije socket AM4 pro nová APU Bristol Ridge i CPU Zen. Nyní se objevila zpráva, že nové desky s AM4 by se mohly objevit již v březnu.
Tuto informaci samozřejmě musíme brát s rezervou a bude záležet především na tom, kdy přijdou na trh nová APU Bristol Ridge. O nich víme, že AMD již má k dispozici inženýrské vzorky, přičemž jde stále o 28nm APU, která krom podpory pamětí DDR4 nic moc nového nepřinesou. Půjde ale především právě o novou platformu se socketem AM4, neboť ta bude využita i pro procesory Zen. Po několika letech bychom se tak dočkali nových čipových sad pro CPU firmy AMD a každého bude zajímat, jaké budou jejich možnosti. Jde tedy především o podporu rozhraní PCI Express, USB 3.0 či lépe 3.1, atd. Samotné AMD ale zatím vůbec neupřesnilo, kdy mají nové procesory či platforma dorazit na trh a mluví prostě o roku 2016. V případě procesorů Zen má jít až o poslední kvartál.





AMD Bristol Ridge mají být poslední generací APU, která bude založena ještě na staré procesorové generaci Bulldozer (konkrétně tedy Excavator), a půjde tedy doufejme o její poslední výkřik. Společnost AMD by tak pomocí Bristol Ridge mohla připravit půdu pro nový socket AM4, který pak nahradí i dnešní AM3 a AM3+. Desky se socketem AM4 mají také posloužit budoucím procesorům AMD, čili možná i generaci, kterou nyní označujeme jako Zen+.





Informace o březnovém nástupu nových desek s AM4 pochází od jistého výrobce základních desek, který nebyl jmenován. Nicméně to nezní tak neuvěřitelně, když si uvědomíme, že Bristol Ridge nejsou technologicky žádná novinka, AMD už má jejich vzorky a nikoho by také nepřekvapilo, kdyby se desky dostaly na trh o něco dříve než samotná APU. A AMD si jistě uvědomuje, že by tím zvedlo všeobecný zájem o své připravované procesory.

Zdroj: Eteknix
reklama