reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Inženýrské vzorky AMD Bristol Ridge jsou na světě

6.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Inženýrské vzorky AMD Bristol Ridge jsou na světě
O chystaných čipech AMD Bristol Ridge a Stoney Ridge už dávno víme, ale nyní vyšlo najevo, že firma už má k dispozici potřebné vzorky, které potřebuje otestovat, než je pošle do výroby. Co tedy slibuje model FX-9830P?
AMD Bristol Ridge a Stoney Ridge mají představovat poslední výkřik procesorů generace Bulldozer, ovšem samy pochopitelně ponesou jeho nejmodernější verzi, čili moduly Excavator. Na trh mají dorazit v příštím roce ještě jako 28nm čipy, takže můžeme očekávat, že se objeví možná i po boku nových procesorů Zen. Tito nástupci dnešních FX totiž dorazí mnohem dříve než další generace APU, která bude také využívat moderní výrobní proces FinFET a novou generaci procesorové architektury. Ovšem Bristol Ridge budou také určeny pro socket AM4, který mají využít právě i první procesory Zen, což znamená i využití pamětí DDR4.





Čili dnes máme na trhu procesory AMD FX "Vishera" pro socket AM3+ a vedle nich desktopová APU "Kaveri" pro FM2+, vedle nichž tu jsou modernější mobilní APU 6. generace "Carrizo" pro FP4. V příštím roce budou tedy CPU "Zen" a APU "Bristol Ridge" sjednoceny do stejné platformy se socketem AM4 a platforma FP4 přežije, aby posloužila nízkospotřebovým Stoney Ridge. Dá se tedy říci, že nabídka bude v tomto ohledu jednodušší.





Nás jako zákazníky ale budou zajímat vedle nových grafických karet Radeon spíše právě procesory FX "Zen", jež budou jako vůbec první modely AMD vyráběny procesem FinFET, a to s největší pravděpodobností 14LPP v továrnách GlobalFoundries. Zato Bristol Ridge budou stále 28nm čipy založené na Bulldozeru, a nelze tedy očekávat, že oproti Kaveri nabídnou o moc vyšší výkon. Ale jak je na tom první známý model, který se objevil v materiálech firmy AMD?





Jedná se o model AMD FX-9830P, který má patřit mezi Bristol Ridge, ale nepůjde o socketový model, ale APU sedmé generace pro FP4, čili nejspíše mobilní verze. Jistotou je podpora architektury HSA 1.0 a API OpenCL 2.0, pamětí DDR4 či DDR3.

AMD FX-9830P by měl být mezi mobilními Bristol Ridge tím nejlepším modelem (či alespoň jedním z nejlepších), neboť mezi Carrizo je dnes nejlepším modelem FX-8800P. Nelze očekávat velké změny, takže tu budeme mít asi stále 12 CU (Compute Unit), z nich čtyři zajistí dva moduly Excavator a zbylých osm bude tvořeno 512shaderovým grafickým čipem. AMD ale také slibuje lepší poměr výkonu a spotřeby, což jinými slovy znamená, že můžeme očekávat o něco vyšší výkon. V tomto ohledu by na tom mohly být lépe desktopové verze, neboť v jejich případě budou navazovat ne na Carrizo, ale na starší Kaveri (APU 5. generace), které mají ještě jádra Steamroller.





Jiný výpis AMD také ukazuje, že firma už testovala inženýrský vzorek APU pro platformu Gardenia "Stoney Ridge". Údaje hovoří o pouze jednom modulu (dvou jádrech) na 2,7 GHz, 1 MB L2 cache, což odpovídá dnešním Carrizo-L. Zajímavé ale je, že jde pouze o dvoujádrový procesor, který má neobvykle vysokou frekvenci a také spotřebu, která jde vysoko nad hodnoty dnešních Carrizo-L (10 - 25 W). Mezi nimi je navíc dvoujádro jen jedno, a to slaboučký 1,5GHz E1-7010 se spotřebou 10 W. Nikde ale také není řečeno, že AMD testovalo procesor, který s takovými specifikacemi opravdu vyšle na trh.

Z toho všeho tedy vyplývá, že Bristol Ridge a Stoney Ridge jsou opravdu na cestě a snad již půjde o poslední 28nm bulldozerovou generaci.


Ikona Odkaz na databáziAMD Summit RidgeAMD Bristol RidgeAMD FX "8000 Series"AMD A-Series "7000/8000-Series"
Produktový segmentVýkonné desktopyStřední třída (desktop i mobilní)Výkonné desktopyStřední třída (desktop i mobilní)
Architekturax86 Zenx86 Excavatorx86 Bulldozer/Piledriverx86 Steamroller
Výrobní proces14nm28nm32nm28nm
Max. počet CPU jader8484
GPU architektura-Next Gen GCN-Sea Islands GCN
TDP95W95W125-220W95W
SocketAM4AM4/FP4AM3+FM2+
South BridgePromontoryPromontory/SOCSB950A78/A88X
North Bridgeintegrovanýintegrovaný990FXintegrovaný
Podpora pamětíDDR4DDR3/DDR4DDR3DDR3
Datum příchodu na trhQ3 2016Q3 20162011-20142013-2015


Zdroj: wccftech
reklama