reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Domino's Pizza může dodávat pizzu pomocí dronů

27.8.2016, Milan Šurkala, aktualita
Domino's Pizza může dodávat pizzu pomocí dronů
Společnosti Domino's Pizza a Flirtey nyní mohou na Novém Zélandě rozvážet pizzu pomocí dronů. Prvnímu úspěšnému letu této služby přihlíželi i zástupci tamějších úřadů letectví a ministr dopravy.
V Aucklandu na Novém Zélandě byla spuštěna první komerční doručovací služba pomocí dronů. Jde o projekt společností Domino's Pizza a Flirtey, která se stará o technickou část dopravy. Prvnímu testu přihlíželi i zástupci the Civil Aviation Authority a ministr dopravy. Nový Zéland byl zvolen proto, že má nejmírnější pravidla komerčních letu dronů.


Flirtey Domino dron


Cílem je zkrátit dobu doručování, ale nejen to. Domino's Pizza chce být také progresivní společností a nabídnout svým zákazníkům metody, které u konkurence nenaleznou a tím být právě zajímavější volbou. Projekt přichází po DRU robotovi, který byl prezentován před několika měsíci. Drony jsou ekonomičtější formou dopravy a dle zástupců společnosti nemá smysl vozit 2kg náklad pizzy pomocí 2tunových aut.



Pokud tento dron (Remotely Piloted Aircraft - RPA) ztratí GPS signál nebo mu začne docházet baterie, přeruší svou doručovací misi a měl by se vrátit. První skutečné lety začnou již brzy v tomto roce a společnost doufá, že se jí podobné projekty podaří rozjet i v dalších zemích jako je Austrálie, Belgie, Francie, Německo, Japonsku a Nizozemí.

Zdroj: prnewswire.com, dominos.com.au

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama