reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Domov na Marsu podle NASA: obydlí z ledu

30.12.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Domov na Marsu podle NASA: obydlí z ledu
NASA představila návrh na obydlí, které by se mohlo v budoucnu realizovat na Marsu. Tvoří ho i ochranná vrstva ledu, která má za úkol chránit obyvatele rudé planety před nehostinným prostředím.
Ohledně dobývání Marsu má už mnoho lidí své plány. A když už na rudou planetu vstoupí lidská noha, bude přirozené postupně začít s kolonizací planety, jako se to plánuje. Je zřejmé, že toto jsou ještě plány poměrně hodně do budoucna, ale první lidé by se na Mars měli podívat už ve dvacátých letech tohoto století. Elon Musk se svou soukromou společností SpaceX už tak plánuje učinit dokonce v roce 2025. Není tedy divu, že vznikají návrhy na to, jak budou taková obydlí na pro nás nehostinné planetě vypadat.

Budovy postavené na Marsu musí ochránit své obyvatele před veškerými nástrahami okolního prostředí, jako jsou například extrémní teploty či kosmické záření, před kterým atmosféra Marsu moc nechrání. Vědci z NASA Langley Research Center přišli se svým řešením obydlí pro budoucí lidi na Marsu. Nazývá se Mars Ice Home a svým tvarem připomíná torus.





Konstrukce bude sestávat z velké nafukovací obytné části, která bude mít plášť z ledu. Takovéto řešení má své nesporné výhody, protože při přepravě na Mars nebude vážit tak moc a navíc se budou používat zdroje vody přímo z rudé planety, velká ložiska vodního ledu se nacházejí i blízko povrchu. Na výrobu obydlí by měla být použita i technologie 3D tisku, což přispěje i k nižší ceně. Přímo na Marsu se konstrukce jednoduše postaví s pomocí speciálních robotů a následně se plášť naplní vodou. Obydlí by zároveň mohlo sloužit i jako skladovací nádrž na vodu, která by mohla být převedena na raketové palivo pro Mars Ascent Vehicle.

Plášť z ledu by měl především sloužit jako dobrá ochrana proti kosmickému záření, které představuje jedno z největších rizik dlouhodobého pobytu na Marsu. Kromě zvýšeného rizika rakoviny by bez ochrany mohli obyvatelé rudé planety trpět i akutní nemocí z ozáření. Led zároveň nebrání průchodu světla, takže se lidé nebudou cítit jako v jeskyni. Na tepelnou izolaci by měla být použita vrstva oxidu uhličitého, který je také možné najít přímo na planetě.

Zatím se však jedná jen o jeden z mnoha konceptů NASA, projekt Mars Ice Home má i své mouchy. Odborníci na těžbu zdrojů na Marsu prohlašují, že hlavní nevýhodou bude doba, za jakou jsme schopni získat potřebné množství vody z planety, mělo by se jednat až o 400 dní na jednu stavbu. Objevily se i jiné návrhy na stanici na Marsu, které by ale vyžadovaly vyhloubení jámy, aby mohly být umístěny pod povrchem. Toto nadzemní obydlí je oproti tomu mnohem jednodušší na postavení.

Výzvu pro vědce představuje i volba materiálů, ze kterých by byl zbytek obydlí vyroben. Je totiž důležité, aby stanice vydržela v drsném prostředí na Marsu mnoho let. Jestli se však projekt Mars Ice Home skutečně dočká realizace a především kdy se tak stane, je zatím otázkou.

Zdroje: engadget.com, NASA
reklama