reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doom už také podporuje ray tracing, můžete si jej vyzkoušet

3.4.2022, Jan Vítek, aktualita
Doom už také podporuje ray tracing, můžete si jej vyzkoušet
Doom jsme viděli už běžet na displeji fotoaparátu, na kalkulačce napájené bramborami, v ASCII podobě, atd. Pokud ale něco dosud chybělo, to byl ray tracing, ale i ten nyní dorazil v podobě Doom: Ray Traced.
Doom: Ray Traced pochopitelně nebude a nemůže vypadat jako dnešní moderní hry a ve skutečnosti vypadá prostě řečeno zvláštně. Zůstaly tu ostatně geometricky velice jednoduché scény, do nichž jsou zasazeny objekty tvořené 2D grafikou, přičemž do toho přibyly třeba odrazy pochodní nebo stíny, které vypadají až nepatřičně. Výsledek je tak místy ještě podivnější než v případě Quake II RTX, který má celkově mnohem modernější grafiku, ale v pohybu už to vypadá mnohem lépe a jisté je, že v době, kdy byl Doom či Doom II aktuální, bychom z takové grafiky byli naprosto odvaření. 
 
 
Pro Doom: Ray Traced budeme potřebovat karty GeForce RTX, ovšem příslušná modifikace byla vytvořena bez přispění či podpory firem id Software nebo NVIDIA. Moderní Radeony sice ray tracing také podporují a to samé platí pro Arc Alchemist od Intelu, které už jsou v podstatě na trhu, ale modifikace PrBoom: Ray Traced (viz Github) je aktuálně určena pouze pro GeForce. 
 
K PrBoom: Ray Traced budeme pochopitelně potřebovat ještě soubory samotné hry, respektive postačí jen jeden a ten hlavní, čili doom.wad. 
 
 
Dalo se očekávat, že i stařičký Doom bude po zapnutí ray tracingu hardwarově poměrně náročná hra. Z framerate v řádu tisíců FPS na sestavě s GeForce RTX 3090 se skutečně dostaneme na "pouhých" 240 FPS. Podporována je mimochodem také technologie DLSS, jak tvrdí autor. 
 
 
Instalace je jednoduchá. Stačí si soubory ze staženého prboom-rt.zip rozbalit do složky a do ní pak přidat zmíněný doom.wad. Pak už jen spustíme prboom-plus.exe. Dále nám autor dává možnost stáhnout si kvalitnější hudbu v .ogg a pak právě i potřebnou knihovnu nvngx_dlss.dll pro využití technologie DLSS. Tu stačí umístit do cílové složky. 
 


reklama