reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Doporučené desktopové procesory - prosinec 2013

6.12.2013, Jan Vítek, návod
Doporučené desktopové procesory - prosinec 2013
Dnes je na řadě další díl seriálu o doporučených procesorech, který tentokrát pojmeme zcela novým způsobem. Primární bude rozdělení do cenových kategorií a také budou od sebe odděleny dvě hlavní kategorie - CPU a APU.

Co je nového?


Dnešní situace na trhu s desktopovými procesory je oproti předchozím létům nezvykle klidná. AMD se v podstatě smířilo s tím, že se stalo dvojkou ve výrobě klasických procesorů x86 a začalo se orientovat spíše na APU, čili procesory vybavené výkonnými integrovanými grafickými jádry, kde nemá konkurenci. Intel si zase v klidu připravil už 4. generaci procesorů Core, na něž AMD dosud nenašlo odpověď a v blízké budoucnosti ani nenajde. Našel si proto jinou "kratochvíli", a to souboj s čipy ARM na poli mobilních procesorů, kam nedávno přinesl nové Bay Trail, jež čipům ARM konkurují výkonem i svou umírněností ve spotřebě, což nám přináší nová zajímavá zařízení třeba v podobě malých tabletů s plnohodnotnými Windows 8. Tomuto tématu se ale věnujeme na serveru Svět mobilně.

Už nyní můžeme vidět náznaky toho, že mobilní procesory a technologie začnou nad desktopovými nejen převládat, ale vytlačovat je z kdysi výsadního postavení. Intel plánuje dostat budoucí Atomy Broxton a SoFIA na výkonnostní úroveň procesorů Core (pochopitelně přepočítáno na spotřebu), a pouze tak reaguje na vývoj prodejů počítačů, tabletů, telefonů a jiných mobilních zařízení. Nicméně v dnešní době můžeme ještě mluvit o tom, že se zatím nic nezměnilo. Na trh se dostávají se železnou pravidelností stále nové desktopové procesory v socketových pouzdrech, mezi nimiž si můžeme vybírat a používat je k sestavování vlastních počítačů.




- Atom "Broxton" a "SoFIA" slibují stejné výkony jako Core -


Přehled desktopových procesorů - stále aktualizovaný článek s procesory rozdělenými dle typu socketu

Tento seriál má tedy posloužit jako jedno z vodítek, které vás snad dovede k výběru procesoru, s nímž budete spokojeni. Co tedy dorazilo na trh v posledních měsících? V případě Intelu je to velmi jednoduché. Letos na jaře nastoupila nová generace procesorů Core "Haswell" (test), jehož zástupce jsme si vyzkoušeli ve srovnání se zástupcem minulé i předminulé generace. Intel dle očekávání ukázal mírný výkonnostní nárůst, což si může vzhledem ke konkurenci klidně dovolit.


Ivy Bridge vs. Haswell - co doporučit?

Abych předem adresoval spor týkající se doporučování procesorů Haswell nebo Ivy Bridge, čili Core 4. a 3. generace, mám tu jedno upozornění. Je třeba si předem uvědomit, že cenové rozdíly mezi srovnatelnými modely u obou generací nejsou velké a vesměs odpovídají výkonnostnímu posunu, čili poměr cena / výkon je zhruba stejný, jak se ostatně ukázalo také v našem testu Intel Haswell: souboj generací. Důležité jsou zde tak okolnosti koupě a především to, zda procesor pořizujeme do starší sestavy se socketem LGA 1150 pro Ivy Bridge, nebo kupujeme sestavu zcela novou.

V prvém případě je logickou volbou procesor Ivy Bridge, pokud nemáme v úmyslu měnit i základní desku. Ovšem v druhém případě má větší smysl pořídit nový Haswell, a tedy i desku se socketem LGA 1150, neboť tu budeme moci využít i s budoucí generací procesorů Broadwell, na něž odkazuji níže. Rozhodl jsem se tedy, že v článku upřednostním procesory generace Haswell, k nimž, pokud to bude možné, uvedu alternativu z nabídky Ivy Bridge.


Společnost AMD konkuruje desktopovým Intelům především cenou, neboť nedokáže nabídnout stejně výkonné procesory, pokud tedy bereme v úvahu vyšší třídu. Naposledy se ukázala generace Vishera (test), která to měla už proti generaci Ivy Bridge velmi těžké jak z hlediska výkonu, tak s ohledem na spotřebu. Nyní jsou již nějaký ten pátek na trhu nové 22nm Intel Haswell a v příštím roce se na trhu objeví 14nm Broadwell, přičemž dle nejnovější roadmap AMD počítá s generací Vishera i pro celý příští rok.





Ze strany AMD to tak vypadá na rezignaci na klasické desktopové procesory, jejichž kategorii firma opustila ve prospěch APU, kde je její aktivita daleko živější. Nové čipy APU generace Kaveri, které doplní linii Llano - Trinity - Richland, již na samotném začátku příštího roku předvedou zbrusu nová jádra Steamroller, což jsou nástupci Piledriver a ještě starších Bulldozer. AMD by tedy mohlo představit i novou generaci čistě desktopových procesorů FX, ale nevypadá to, že bychom se jich měli dočkat. Třeba nás ale překvapí.

Pokud chceme AMD, bude tedy vhodné se omezit na levné desktopové procesory nebo na APU. Tak či tak, řešení od AMD se dnes bohužel hodí spíše pro méně výkonné sestavy a nevypadá to, že se tato situace v dohledné době změní. Máme tak na výběr mezi procesory AMD FX "Vishera" a APU "Richland".
reklama