reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dostupnost karet Radeon RX 480 je stále problém

8.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Dostupnost karet Radeon RX 480 je stále problém
Už téměř před šesti týdny byl oficiálně uveden na trh nový Radeon RX 480. Jak je to ale s dostupností karet s plným Polaris 10, který se stále objevuje na nových modelech karet? A co jeho slabší bratříčci?
Na trh se má dnes mimochodem dostat nový Radeon RX 460, jehož testy už unikly na web, takže tuto kartu si koupit ještě nemůžeme, ale obchody ji už nabízí, a to za cenu pod 4000 Kč za 2GB model a za cca 4500 za 4GB model. Co se týče Radeonu RX 470, pak ten byl představen teprve minulý čtvrtek, ale zájemci si jej už mohou koupit díky pohotové společnosti Sapphire. Ta u nás nabízí 4GB i 8GB model NITRO+ s vlastním dvouventilátorovým chladičem, které přijdou na cca 6100 a 7100 Kč s daní. Mluvíme přitom o skladových zásobách.






A pak tu máme Radeon RX 480, jenž byl představen již 29. června, a tak je na oficiálně na trhu celé prázdniny, takže s jeho dostupností by to mělo být zdaleka nejlepší. V jistém ohledu je to ale s ní ještě horší než v případě Radeonu RX 470. Jde totiž o to, že jsou běžně nabízeny pouze karty s referenčním chladičem, který má klasický radiální ventilátor a takové chladiče obvykle nejsou známé a oblíbené kvůli svému tichému provozu. Pokud chceme něco lepšího, tak tu máme opět společnost Sapphire a její řadu NITRO+, jenomže tyto karty nepatří mezi skladové zásoby. Čili v případě Radeonu RX 480 je to buď referenční model, nebo další čekání.

Vedle toho se také svého Radeonu RX 480 nedočkají zájemci o 4GB verzi, takže musí brát 8GB za cca 7500 až 8000 Kč. Nakoupit se ale pochopitelně dá i podstatně dráž, ale to už je problém toho, jaký obchod si vyberete. A jak si stojí v tomto ohledu konkurence?





Nejnovější karta od NVIDIE je GeForce GTX 1060 a ta má potenciál stát se mezi hráči velice oblíbenou, neboť jde o model s ještě rozumnou cenou, který nabízí slušný výkon a o místo na výsluní bude bojovat především s Radeony RX 480. Ceny se tak pohybují ve stejné hladině, i když existují i kusy, za něž dáme třeba 9 tisíc.

GTX 1060 jsou zatím v nabídce jen několika málo nejznámějších obchodů a ve většině případů nejsou skladem. Výjimkou jsou modely jako Palit GeForce GTX 1060 Dual, Zotac GeForce GTX 1060 ITX vhodný pro malé sestavy a především už rozšířená MSI GTX 1060 GAMING X 6G. Silnější GTX 1070 a GTX 1080 jsou už běžně dostupné i v nereferenčních verzích.

Co se týče dostupnosti nových grafických karet, pak NVIDIA má před AMD logicky náskok, neboť je začala vypouštět na trh už na konci března, kdy přišla nejvýkonnější GTX 1080. Nyní si už můžeme vybrat z celé řady karet s tímto čipem a dostat na trh slabší GTX 1070 a GTX 1060 s menšími grafickými čipy už je pro výrobce logicky snadnější, takže lze očekávat, že i nová GeForce GTX 1060 se rychle rozšíří a zvláště by to mělo platit pro Radeon RX 460, jehož Polaris 11 má pouze 896 shaderů.
reklama