reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dron pro přepravu člověka bude v Nevadě dělat letové testy

8.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Dron pro přepravu člověka bude v Nevadě dělat letové testy
První dron, který zvládne unést a přepravit člověka, dostal ve státě Nevada povolení na letové zkoušky. Dron pro cestující, kterého bylo možné vidět na letošním veletrhu CES, se ještě letos proletí po nevadském nebi.
Pod pojmem dron si mnoho lidí představí spíš drobnější stroj, který si s těžkým nákladem příliš dobře neporadí. Existuje však ale i dron, který je dost velký a silný na to, aby si dovnitř mohl sednout i člověk. Takový dron připomíná spíš už malý vrtulník, nicméně pasažér si nemusí dělat žádné starosti s pilotováním, protože dron odřídí vše za cestujícího a zvládne to sám, je potřeba jen zadat destinaci pomocí aplikace v chytrém telefonu. Stroj je přitom schopný vyvinout rychlost až 100 km/h.

Tento dron EHang 184 čínské společnosti EHang byl představen v lednu tohoto roku na veletrhu CES v Las Vegas a nyní dostal povolení na letové zkoušky v USA. Testy prvního dronu pro cestující budou prováděny v Nevadě ve spolupráci s Nevadským institutem pro autonomní systémy. Letové zkoušky EHangu 184 by se měly uskutečnit ještě tento rok, konkrétní plán však ještě není k dispozici. Vyřešit se musí i to, kde konkrétně se bude dron testovat.


"Poprvé jsme se s nimi setkali na CESu v roce 2016, byli jsme tam a v jejich stánku jsme viděli EHang 184 - a to všechny velmi zaujalo," prohlásil Mark Barker z Nevadského institutu. Zatím společnost EHang vyšle do USA jen svůj tým, do budoucna by se společnost mohla v Nevadě i usídlit.

K partnerství čínské firmy s Nevadou se vyjádřil i spoluzakladatel EHangu George Yan. Prohlásil, že jakmile dron dostane potřebnou kvalifikaci, bude jako první létat právě v Nevadě a v USA. Nevadský institut pro autonomní systémy bude čínské společnosti pomáhat s testovacími kritérii, aby dron prokázal svou způsobilost americké agentuře Federal Aviation Administration.

"Pomůžeme jim dosáhnout potřebných výsledků pro FAA. Je to velká výzva pro EHang, pro Nevadský institut pro autonomní systémy i pro stát Nevada, protože jim budeme pomáhat testovat a ověřovat jejich systém," dodal Mark Barker.

Z tohoto partnerství bude těžit i Nevada, protože uvedení dronu pro cestující do provozu bude znamenat významný pozitivní krok zejména pro turismus. Nevada má totiž v plánu po úspěšném odzkoušení zavést tyto drony jako speciální druh taxi. Tento nezvyklý druh dopravy by měl přilákat turisty.

Zdroje: engadget.com, reviewjournal.com

reklama