reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dron v USA doručil zkušební zásilku léků, letěl z lodě na pevninu

27.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Dron v USA doručil zkušební zásilku léků, letěl z lodě na pevninu
Ve Spojených státech proběhl testovací let dronu, který dostal za úkol přepravit léky a další potřebné věci z lodě na blízké pobřeží. Tato zkouška má být jedním z prvních kroků, které povedou ke standardnímu nasazení dronů po katastrofách.
Drony nejsou jen malé létající stroje s kamerkou, které dokážou svého majitele sledovat a natáčet ho při jeho zážitcích. Kromě armádních účelů nachází nyní drony i velmi podstatné využití v případě nutnosti provést záchranářskou akci. Někdy jsou totiž přírodní katastrofy jako například hurikány či povodně tak ničivé, že znemožní snadný přístup i záchranářům. A tam, kde nejsou cesty, můžou v různé podobě nastoupit do akce drony. A i když jsou malé, mohou být hodně užitečné.

Je jasné, že takový dron nesundá z domu spadlý strom či nevyprostí člověka, ale může pomáhat při záchranných akcích jinak. Například existují i takové drony, které v případě nehody přiletí na místo nehody rychleji než sanitka, a mohou tak poskytnou živý videopřenos lékařům, kteří navigují okolostojící, jak mají poskytovat první pomoc. Tento způsob využití dronů už je ale nějakou dobu na světě.





Drony také mohou být užiteční v doručování různých zásilek. V New Jersey proto nedávno dron, který je součástí startupu společnosti Flirtey, doručil první lékařskou zásilku z lodi na břeh. Flirtey tuto zkoušku prováděla za přihlížení zástupců Červeného kříže a OSN. Minulý rok dron od společnosti Flirtey prováděl i cvičné doručování ve Virginii, na začátku tohoto roku byl testovací let uskutečněn i v Nevadě. Tyto testy samozřejmě musely být předem schváleny FAA.

Dron Flirtey byl vyroben pomocí technologie 3D tisku a dokáže na potřebnou dobu zajistit dodávky medikamentů na místo postižené katastrofou, protože záchranáři mají na tato místa obtížný přístup a nedostanou se na místo potřeby tak rychle. Drony však dokážou jednoduchým způsobem zajistit dodávky nutného zboží, jako jsou právě léky, jídlo nebo třeba pitná voda.

Schopnosti, které dron nedávno v New Jersey předvedl, by měly zajistit pomoc, která je potřeba při živelných katastrofách zejména v přímořských oblastech. Okolo moří totiž žije velké procento populace, a proto byl prováděn zkušební let, kdy dron doručoval z lodě a také na ní přistával. Vzdálenost, kterou při tom musel dron překonat, byla asi jeden kilometr.


Test proběhl naprosto úspěšně. Nejdříve byl dron na pobřeží naplněn potřebnými vzorky krve a dalšími vzorky, poté vzlétnul a musel přistát na lodi, jež plula po moři spolu s malou přistávací plošinou. Vzorky byly odebrány a dron byl naplněn potřebnými medikamenty a dalšími zdravotnickými potřebami, nechyběly ani tablety na čištění vody. Nakonec byl autonomní letoun vyslán opět na souš.

"Představte si budoucnost, ve které v případě přírodní katastrofy, jako byl hurikán Sandy, drony od Flirtey doručí nouzové zásoby zdravotnického materiálu, potravin a vody. Tato demonstrace pomáhá udělat tuto budoucnost realitou a posunuje nás o krok blíže tomu, aby mise od Flirtey mohly zachraňovat životy a měnit životní styl," řekl ke svému projektu Matt Sweeney, CEO společnosti Flirtey.

Autonomní letouny tedy kromě zajištění zábavy dokážou i zachraňovat lidské životy a v nadcházejících letech by se měly po USA i hojně rozšířit. Matt Sweeney však myslí i na využití zásilkových dronů pro komerční účely. Není sám, v Austrálii už se zkouší i pošta pomocí dronů.

Zdroje: 3ders.org, gizmag.com

reklama