reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Drony ve službách veřejnosti

12.11.2014, Jan Vítek, článek
Drony ve službách veřejnosti
Minule jsme se podívali na vývoj vojenských dronů, dnes se na drony podíváme ze zcela jiného úhlu. Tématem budou civilní dálkově řízené stroje, které mohou mít mnoho různých způsobů využití.
Vojenské drony začaly svůj vývoj především jako cvičné cíle, postupně se z nich staly průzkumné stroje a v dnešní podobě mohou i zabíjet a být ovládány z druhého konce světa. Civilní drony pochopitelně slouží zcela jiným účelům, a tak není divu, že jde o kompletně odlišné stroje. Hlavním rozdílem je to, že typicky nespoléhají na křídla, ale na několik rotorů, díky nimž se mohou nehybně vznášet ve vzduchu a libovolně měnit směr letu. Prostě a jednoduše, vojenské drony jsou letadla a civilní zase vrtulníky.

1. část - Dron: zabiják i pomocník





Nejběžnější civilní dron je menší modýlek se 4 rotory rozmístěnými do čtverce, který bývá vybaven kamerou, často i rozhraním Wi-Fi. Jak je ale vidět na ilustrační fotografii, rotorů může být i daleko více, třeba rovnou 8, což by mělo zajistit lepší stabilitu ve vzduchu. A právě počet rotorů a celkově spartánský a především účelný design, který umožňuje nést různou výbavu, tato zařízení odlišuje od běžných dálkově řízených modýlků vrtulníků.





Takové modýlky můžeme koupit doslova za několik stovek, ovšem v nabídce jsou i velmi levné vícerotorové drony. Tyto hračky jsou poměrně levné, ale skutečně jde pouze o hračky. Aby dron mohl mít i nějaký praktický účel, potřebuje mít dostatečný výkon a být stabilní, aby jej nerozhodil závan vzduchu. Mluvíme pak o profesionálních dronech, jež jsou schopny unést třeba velkou zrcadlovku či kameru. Ty můžeme pořídit za cenu několik tisíc i desítek tisíc.

Vývoj jde stále kupředu, chystají se inteligentní osobní drony nebo dokonce i takové, které můžeme nosit smotané kolem zápěstí. To vše bude tématem dnešního pokračování článku o vojenských dronech.
reklama