reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dungeon Keeper je k dispozici zdarma

7.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Dungeon Keeper je k dispozici zdarma
Společnosti Electronic Arts a Origin se rozhodly nabídnout zdarma svou velkou klasiku z devadesátých let, původní Dungeon Keeper, v němž si zahrajeme na pána jeskyně. Pokud jste ji propásli, nyní máte možnost.
Herní studia a distributoři v poslední době stále častěji nabízí své staré hry zdarma, takže my máme možnost si je připomenout a mladší generace může zjistit, co před mnoha lety hýbalo herním světem. Byl to i Dungeon Keeper, který přišel v období, kdy byla ještě populární klasická RPG jako Dungeon Master 2, série Wizardry, Lands of Lore. Koncept těchto her ale ke konci tisíciletí už mlel z posledního a smrtelnou ránu mu zasadila jinak pojatá RPG, jako Baldur's Gate nebo Fallout, která už jsou kapitola sama pro sebe. Dungeon Keeper tak vstoupil na trh jako výsledek pokusu vymyslet něco nového a studio Bullfrog tehdy napadlo, že by bylo zajímavé udělat RPG naruby.





Nestaví nás tak do pozice partičky hrdinů, která se snaží probojovat skrz podzemní dungeon, ale do pozice jeho správce, pro nějž jsou tyto skupinky rychlokvašků otravný hmyz. Cílem je tedy ochránit svůj dungeon a jeho poklady před nájezdníky a také vyhrát nad ostatními konkurenty, kteří podnikají ve stejném oboru. To s sebou pochopitelně přineslo i populární možnost hry pro více lidí, a to až čtyři najednou. Hra zaznamenala jednoznačný úspěch pro své pečlivé zpracování i originalitu a dočkala se také datadisku The Deeper Dungeons a také byl vypuštěn do světa editor herních úrovní.





V poslední době máme hru Dungeon Keeper bohužel spojenu spíše s tím, jak se v Electronic Arts snažili rýžovat na mobilní verzi s pomocí mikrotransakcí. Následující obrázek mluví za vše. Ukazuje nabídku jakýchsi virtuálních diamantů do hry v ceně až přes 2000 Kč, které slouží jen k tomu, abychom si ji mohli vůbec zahrát. To už je jednoduše daleko přes čáru, ovšem společnosti EA to vychází a na mikrotransakcích vydělává ročně přes miliardu dolarů, i když rozhodně ne díky hrám jako Dungeon Keeper, ale díky sportovním sériím jako FIFA či Madden. Nicméně mobilní Dungeon Keeper si ve Velké Británii vykoledoval zákaz od ASA (Advertising Standards Authority), a to proto, že byl inzerován jako hra zdarma, která ale byla bez nákupu zeleňoučkých drahokamů v podstatě nehratelná.





Nyní si tak EA mohou trošku napravit reputaci, když nám nabízí původní Dungeon Keeper zdarma. Jde pochopitelně ne o čistý altruismus, ale spíše o snahu přitáhnout více potenciálních zákazníků, neboť se musíme pro získání této hry zaregistrovat v obchodě Origin. Tato nabídka je časově omezena, ovšem nikde není řečeno, kdy skončí, takže pokud ji chcete, nečekejte.

Zdroj: Origin
reklama