reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dvounohý robot Cassie by mohl sloužit k záchranným akcím

15.2.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Dvounohý robot Cassie by mohl sloužit k záchranným akcím
Do skupiny dvounohých robotů přibyl i nevelký robot Cassie, který si dokáže poradit i s venkovním terénem. Vytvořili ho vědci z Oregon State University a v budoucnu by mohl sloužit k záchranným operacím.
Vědci se v robotice už dlouhou dobu snaží vyřešit problém s rovnováhou u dvounohých robotů. I když už nyní spousta bipedních humanoidů existuje, není vůbec jednoduché, aby drželi správně rovnováhu a přitom ještě chodili efektivně. S chůzí je na tom dobře například dvounohý Atlas od Boston Dynamics, který si dokáže poradit i s obtížných terénem v lese či na louce.

Je zřejmé, že se čtyřnohými roboty to mají vědci jednodušší, protože ti jsou schopni držet rovnováhu mnohem lépe. Někdy by se však hodil stroj, který by uměl chodit jen po dvou končetinách a pohybovat se po složitém terénu podobným způsobem, jako to umí člověk. Z toho důvodu se výzkumníci snaží vyvíjet stále nové bipední roboty, kteří se budou zlepšovat ve svých schopnostech.

O přirozenou chůzi se snaží i Agility Robotics z Oregon State University se svým dvounohým robotem Cassie. Robot však svým vzhledem nepřipomíná lidskou postavu, jako je tomu u Atlase. Jedná se pouze o dvě nohy, které spojuje jen malé tělo, takže vypadá spíš jako stvoření z Hvězdných válek. Vzhled robota vědci takto cíleně neplánovali, byl ale navržen tak, aby byl co nejstabilnější. Cassie vznikl jako nástupce těžkopádnějšího robota ATRIAS, financován byl grantem od vládní agentury DARPA. Ten činil 1 milión dolarů, což v přepočtu dělá přibližně 25 miliónů korun.


Už ATRIAS byl schopný zvládat základní pohyby, které byly pro chůzi podmínkou. Dokázal i ustát kopnutí do těla. Bylo však třeba vytvořit něco propracovanějšího a menšího. Robot Cassie je schopný chodit po nerovném terénu, dokáže se i vyrovnat s houpavými pohyby povrchu, jak tvůrci demonstrují i ve videu. Robot je také schopný si dřepnout či balancovat na dřevěné desce.

Tvůrci Cassie především věří, že využití robota by bylo hlavně při nejrůznějších záchranných operacích. Místo toho, aby do hořící budovy musel vstoupit přímo hasič, mohl by člověka zastoupit dvounohý robot. Další využití by mohl mít Cassie při zkoumání nebezpečných oblastí či třeba při doručování balíků.

Robotické doručování si vědci představují tak, že zásilka bude na místo dovezena autonomními vozy a následně by měl balík až do domu doručit právě bipední robot. Doručovací služby se tak stanou přesnějšími a levnějšími.

Zdroj: IFLScience

reklama