reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ECS Z97-PK: deska ze staré školy

19.8.2014, Jan Vítek, aktualita
ECS Z97-PK: deska ze staré školy
Společnost ECS si připravila novou základní desku, kterou vypustila speciálně pro výroční procesor Intel Pentium G3258 představený při příležitosti 20 let existence značky Pentium. Design desky tomu odpovídá.
Na první pohled bychom desku ECS Z97-PK zařadili po bok modelů prodávaných v minulém století. Není tu žádný barevně lakovaný plošný spoj, barevné sloty a konektory nebo designově zajímavý chladič. Svým vzhledem tak tato deska připomíná modely, které byly prodávané v době prvních Pentií a i řadu let potom. Nicméně její výbava je samozřejmě moderní, a to počínaje čipovou sadou Intel Z97 , socketem LGA 1150 a podporou procesorů Haswell, Haswell Refresh a budoucích Broadwell.





ECS tedy také oslavuje 20 let existence procesorů Pentium, i když trošku pozdě. Výroční Pentium G3258 s odemčeným násobičem totiž už nějaký ten pátek je na trhu. Jeho Z97-PK je deska formátu Micro-ATX a je dle výrobce přímo určena pro přetaktování, i když tomu tedy napájení procesoru zrovna neodpovídá. Nicméně G3258 není sám o sobě zrovna moc žravý procesor, a tak pro rozumné přetaktování nebude třeba osm fází. ECS také uvádí, že funkce Key OC dokáže procesor G3258 automaticky nastavit na 4,7 GHz, což je slušný rozdíl oproti základním 3,2 GHz.





Deska je dále vybavena dvěma sloty PCI Express x16, ovšem jeden je verze 3.0 a druhý 2.0 s pouze čtyřmi linkami. Dále tu je slot PCI Express 2.0 x1. Paměti DDR3 můžeme v podobě modulů DIMM zasunout do čtyř slotů a pak tu je šestice portů SATA 6 Gbps. Zadní panel nese čtyři porty USB 2.0, dva USB 3.0, jeden PS/2 pro klávesnici či myš, obrazové D-Sub, DVI a HDMI, gigabitový ethernet a osm konektorů HD audia.

Vypadá to tedy na levnou desku určenou pro levné Pentium, které má ale díky otevřenému násobiči velký potenciál.

Zdroj: TZ ECS
reklama