reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Edge bude v Rusku a okolí používat lokální vyhledávač Yandex

13.10.2015, Michal Hala, aktualita
Edge bude v Rusku a okolí používat lokální vyhledávač Yandex
Nový prohlížeč Edge bude v Rusku a jeho okolí používat místní ohledávač Yandex. Microsoft se s ruskou společností dohodl podobně, jako už dříve v Číně s místním vyhledávačem Baidu. Pojďme se zamyslet, co za tím může být.
Nedávno jsme informovali o tom (čtěte zde), že Redmond se dohodl s čínským vyhledávačem Baidu, který bude výchozím vyhledávačem pro Edge na čínském trhu. Teď se podobný scénář opakuje v Rusku, Bělorusku, na Ukrajině a v Kazachstánu. Zdejší vyhledávač Yandex bude ve Windows 10 výchozím vyhledávačem pro Edge i Internet Explorer na těchto trzích. Přitom Yandex je zde už dlouhodobě využíván systémem Windows Phone na mobilech.

Terry Myerson, výkonný viceprezident Microsoftu pro Windows a zařízení k tomu řekl: „Jsme odhodláni dodávat zkušenosti s Windows 10 tak, aby je naši zákazníci po celém světě měli rádi - jeden ze způsobů, jak to uděláme, je prostřednictvím místně relevantní praxe. Microsoft a Yandex mají dlouhotrvající, úspěšné partnerství ohledně vyhledávače Yandex, který je zde v současnosti integrován do Windows Phone, a těšíme se na představení vyhledávače Yandex našim zákazníkům napříč celým ekosystémem Windows 10 na těchto trzích.“

Yandex za to na svých stránkách bude propagovat Windows 10. Jednak možnosti a přínosy nového systému, jednak způsoby přechodu na něj. A také nabídnou novým uživatelům desítek služby průvodce v jejich začátcích s novým systémem. Takže dohoda obou společností je podobná, jako dřívější dohoda Microsoftu s Baidu v Číně.


Logo Yandex


Jaké tedy mohou být důvody, proč Microsoft zvolil v Rusku a dalších uvedených zemích Yandex místo vlastního Bingu? Domnívám se, že tyhle následující:
  • Microsoft dal logicky přednost silnému místnímu vyhledávači, který je ve značné oblibě u místních uživatelů. Takže vychází vstříc zavedené místní praxi.
  • Microsoft tím může apelovat na jejich patriotismus, který je v Rusku velmi silný. To se mu zřejmě už osvědčilo v mobilním segmentu s Windows Phone.
  • Microsoft využije místní vyhledávač k přesvědčování ruských, ukrajinských, běloruských a kazašských uživatelů k přechodu na svůj nový operační systém Windows 10. Je to logické, potenciál místních trhů je veliký (byť je zde vysoká i míra pirátství).
  • Microsoft tím – tady spíš spekuluji – může pomoci Yandexu ukrojit díl z koláče Googlu, s nímž má Redmond konkurenční vztahy. Takže taková „ťafka“ tradičnímu rivalovi.
Asi je pro Microsoft dobře, že volí tuhle strategii na stále více trzích. Pokud je někde místní hráč na poli vyhledávání opravdu silný, nemá moc smysl snažit se protlačovat Bing. Navíc s mizivou šancí na úspěch. Redmond tak lépe osloví místní uživatele a navíc získá strategického, silného a lokálně respektovaného partnera pro propagaci poslední verze Windows, kterou chce dostat na miliardu zařízení do tří let.

Výhody uvedené strategie se zdají jasně převažovat nad nevýhodami. Microsoft nemusí obětovat nic moc a získat může hodně. Na závěr si neodpustím jednu lehkou nadsázku – myslíte, že u nás bude časem výchozím vyhledávačem v Edgi a Internet Exploreru Seznam?

Zdroj: Windows Central
reklama