reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elektrická dodávka Mercedes-Benz Vision Van s doručovatelskými drony

9.9.2016, Milan Šurkala, aktualita
Elektrická dodávka Mercedes-Benz Vision Van s doručovatelskými drony
Mercedes-Benz je progresivní automobilka, která často představuje mnoho zajímavých konceptů. Jedním z nich je dodávka Vision Van s elektromotorem. Ovládá se totiž joystickem a o dodávku zboží se starají i dva doručovatelské drony.
Mercedes-Benz hodně myslí na budoucnost a už i v minulosti představil mnoho zajímavých konceptů, ať už jde o design, pohon nebo autonomní řízení. Nyní představil dodávku Vision Van, která se řídí joystickem. Odstranění volantu umožnilo posunout řidičovo sedadlo trochu blíže a ušetřit místo. V kabině je pro řidiče připraven dokonce i výdejní pult pro zboží z úložného prostoru. To se do auta neskládá tradiční cestou, ale jde o jakýsi regál, který se naplní mimo auto a do dodávky se jen zasune.


Mercedes-Benz Vision Van


Řidič si tak může zboží vyžádat a to mu z regálu bude doručeno až do zmíněného okénka v kabině. Pak jej na místo doručení může donést osobně. Druhou možností jsou dva drony na střeše auta. Opět lze automaticky vybrat zboží z regálu a připevnit je na dron. Ten unese až 2 kilogramy a autonomně bez vnějšího řízení může doletět až do vzdálenosti 10 kilometrů. To se může hodit v hůře přístupných oblastech nebo třeba v dopravních zácpách, kdy se auto moc nehýbe, ale dron může vše vyřídit místo dodávky.


Mercedes-Benz Vision Van nakládání


Vision Van má elektromotor o výkonu 75 kW (102 koní). Li-Ion baterie jsou uloženy pod podlahou a mají vydržet na projetí vzdálenosti 270 kilometrů. Systém již před jízdou spočítá ideální trasu pro doručování, čímž šetří elektrickou energii i čas.


Mercedes-Benz Vision Van interiér


Auto je vybaveno LED světlomety a LED technologie našla své místo i v interiéru, kdy na podlaze signalizuje, co se děje kolem auta.


Mercedes-Benz Vision Van s dronem


Palubní deska je na první pohled takřka holá v modročerném provedení, nicméně pokud je auto aktivní, podsvítí se displej s tachometrem, informacemi o dronech nebo s navigací. Další informační panel o zboží v útrobách auta najde řidič na zadním panelu.


Zdroj: daimler.com, extrahw.com

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama