reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elektrický autonomní minibus Olli brázdí ulice Washingtonu DC

17.6.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Elektrický autonomní minibus Olli brázdí ulice Washingtonu DC
Ve Washingtonu DC je nyní možné na ulicích vidět autonomní elektrický minibus, který je schopný se svými cestujícími i komunikovat. S chytrým minibusem Olli se pasažér nejenom dostane, kam chce, ale i zjistí, kde je nejlepší restaurace.
Autonomní dopravní prostředky nemusí být jen soukromou záležitostí. Tyto technologie už pronikají i do veřejné dopravy, protože nyní je možné ve Washingtonu DC vidět malý autonomní autobus, který má cestující bezpečně dopravit tam, kam požadujou. Tyto minibusy má na svědomí americká společnost Local Motors a kromě Washingtonu DC by měly koncem tohoto roku vozit pasažéry i v Las Vegas nebo v Miami-Dade County.

Malý chytrý autobus se jmenuje Olli a je vybaven technologiemi, jako je například IBM Watson Internet of Things, který zajišťuje pasažérům příjemnou komunikaci s vozidlem. Cestující tak mohou minibusu sdělit, kam se touží dostat, systém však zodpoví i různé technologické otázky ohledně toho, jak sám funguje či proč udělal v dané situaci zrovna takové rozhodnutí. Systém tak zcela nahradí skutečného člověka, který by seděl za volantem, protože bude možné se Olliho zeptat i na oblíbenou místní restauraci či turistickou atrakci v okolí. Právě to má přispět i k tomu, aby se cestující při jízdě bez řidiče cítili uvolněně, autonomní dopravní prostředky přeci jen ještě nejsou běžnou věcí.





Velká část tohoto autonomního minibusu je vyrobena technologií 3D tisku. Je tedy vidět, že 3D tiskárny nachází své využití ve velké spoustě odvětví - od nástrojů pro astronauty až po výrobu tady na Zemi. Do malého autobusu Olli se vleze až 12 pasažérů, pohání jej elektromotor. Zdá se totiž, že dopravním prostředkům na elektrický pohon bude patřit budoucnost. Díky autonomní jízdní technologii Phoenix Wings nepotřebuje minibus žádného řidiče a cestující bezpečně přepraví Olli sám.

"Olli s Watsonem pro nás představuje vstup do světa autonomních dopravních prostředků, v tichosti jsme na něm spolupracovali uplynulý rok. Nyní jsme připravení k rychlému přijetí této technologie a k jejímu aplikování na téměř každé vozidlo v našem současném portfoliu a také na ty v blízké budoucnosti," prohlásil John B. Rogers, Jr. Spoluzakladatel a CEO Local Motors ještě dodal, že Olli nabízí především bezpečné, inteligentní a udržitelné řešení dopravy.

V budoucnu by se podobné veřejné dopravní prostředky mohly objevit i ve městech mimo Spojené státy. Společnost Local Motors totiž momentálně jedná s městy jako Berlín, Kodaň či Canberra. Local Motors doufají, že by se minibus Olli mohl rozšířit celosvětově, cílem je i to, aby si ho k sobě mohl cestující vždy přivolat pomocí aplikace. John Rogers také věří, že se malé továrny, kde se bude Olli vyrábět za pouhých několik hodin pomocí 3D tisku, budou všude po světě. Společnost totiž v současné době jedná s nejméně 50 zeměmi, které by měly zájem o toto nové řešení veřejné dopravy. Podle slov Johna Rogerse existuje velmi dlouhý seznam měst, které se o to zajímají.

Zdroje: engadget.com, IBM
reklama