reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elektrovůz Nissan Leaf lze snadno "hacknout" přes telefon

25.2.2016, Jan Vítek, aktualita
Elektrovůz Nissan Leaf lze snadno "hacknout" přes telefon
Vypadá to, že hackování automobilů bude stále častější téma. Není to tak dlouho, co se ukázalo, že je možné na dálku ovládnout Jeep Cherokee a už se objevil další problém. "Hacknout" Nissan Leaf má být přitom dětsky snadné, ale s malým rizikem pro majitele.
Ovládnutí vozu Jeep Cherokee si vyžádalo dlouhé měsíce práce, ovšem v případě jednoho z nejprodávanějších elektrovozů je to prý až moc snadné. Nicméně samotný Nissan si nemyslí, že by to představovalo vysoké bezpečnostní riziko pro majitele vozů Leaf. Je ale přinejmenším znepokojivé, že nepovolaný člověk se může podívat na informace o minulých cestách, které jsou automobilovým systémem logovány a také má možnost upravit jistá nastavení.





Zdrojem všech problémů je aplikace NissanConnect, která má za úkol informovat majitele o jejich autě a dát jim možnost nastavit třeba klimatizaci. K tomu potřebujeme tedy pouze tuto aplikaci a pak už jen identifikační číslo automobilu (VIN), jež si pochopitelně můžeme přečíst přímo na něm. Není tak třeba znát žádné heslo ani nic dalšího. Není ale možné takto na dálku měnit nastavení klimatizace u auta, které je zrovna používáno. V podstatě tak nelze mluvit o hackování, jako spíše o zcela zásadním problému aplikace NissanConnect.





Co se týče VIN (Vehicle Identification Number), to obsahuje informace o značce i zemi původu daného automobilu, přičemž v případě Nissanu Leaf se VIN liší pouze v posledních pěti znacích. Pokud si tedy svůj VIN zakryjete, nemusíte se vyhnout potížím, neboť leckoho může prostě napadnout, že by si mohl pomocí skriptu pohrát s mnoha z hruba 100.000 prodaných vozů po celém světě. Tím mají rovněž možnost zjistit, která VIN fungují, čili které identifikační číslo patří skutečnému vozu připojenému k Internetu.

S pomocí takového postupu sice nelze majitele ohrozit na životě, ale je možné ho slušně naštvat třeba tím, že mu zapnutou klimatizací vybijete baterie. Stejně tak vás někdo může špehovat a zjistit, kdy a kam jste se svým vozem jezdili. Samotná společnost Nissan uvedla, že o tomto problému již ví a pracuje na řešení. Nicméně se můžeme podivit nad tím, jak je možné, že někdo vůbec dokázal navrhnout systém, jehož způsob identifikace vyžaduje pouze snadno přístupný VIN. Dočasným řešením pro majitele Nissanu Leaf je odregistrovat aplikaci NissanConnect a prostě ji nepoužívat.

Zdroj: Hexus.net
reklama