reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elektrovůz od Apple dorazí v roce 2019

22.9.2015, Jan Vítek, aktualita
Elektrovůz od Apple dorazí v roce 2019
Dle deníku The Wall Street Journal má společnost Apple představit na trhu svůj první vůz poháněný elektřinou v roce 2019. Apple se tak dle všeho chystá začít konkurovat společnostem jako Tesla a bere svůj nový projekt vážně.
O tom, že Apple chystá vlastní elektromobil, jsme si mohli přečíst již letos v únoru, přičemž tehdy byla tato zpráva založena ne na informacích z firmy Apple. Odvodit jsme si to mohli z toho, že Apple začalo firmě Tesla konkurovat při nabírání nových pracovníků a také už se objevily první nezaručené zprávy od zainteresovaných osob. Média z toho tedy ukuchtila, že Apple si chystá vlastní elektromobil, který bude pravděpodobně vybaven jeho vlastními technologiemi a možná bude schopen se řídit sám.





The Wall Street Journal (WSJ) nyní získal nové informace, jejichž zdrojem jsou "lidé obeznámení s touto záležitostí". Udávají, že společnost Apple strávila tento rok zkoumáním celého projektu, jeho proveditelnosti a právními i ekonomickými otázkami. Nakonec zjistila, že jde o uskutečnitelný projekt a dala mi zelenou.

Apple se tak prý rozhodl značně zvýšit své úsilí a příslušný tým, který již čítá 600 pracovníků, ztrojnásobit. Na projektu elektromobilu tedy bude již brzy pracovat 1800 lidí. Apple ale prý neplánuje, tedy alespoň u prvotních verzí, vytvořit plně autonomní elektromobily, které by tedy byly schopny se v provozu pohybovat i bez zásahu řidiče. Ty jsou ale součástí jeho dlouhodobých plánů a Apple již ve svých řadách má experty, kteří se jimi zabývají.

Čili můžeme předpokládat, že první vozy budou poháněny pouze elekřinou a nabídnou do jisté míry asistenci při řízení, což je dnes ale už celkem běžné. První vozy by měly být hotovy v roce 2019, což ovšem dle WSJ nutně neznamená, že budou komerčně k dispozici. Záležet bude mimo jiné i na vývoji cen ropy, které v posledních měsících výrazně padají a ty tam jsou časy, kdy se barel prodával za 100 USD. I proto jsou elektromobily pro veřejnost nyní méně atraktivní, zvláště když samy mají mnoho dětských nemocí. Za pár let to ale může být zcela jinak.

Zdroj: Hexus.net
reklama