reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk a Tesla čelí další žalobě: kvůli hlasování na Twitteru o prodeji akcií

19.12.2021, Milan Šurkala, aktualita
Elon Musk a Tesla čelí další žalobě: kvůli hlasování na Twitteru o prodeji akcií
V listopadu spustil Elon Musk hlasování na Twitteru o tom, zda má prodat 10 % svých akcií Tesly, aby mohl zaplatit daně. Lidé hlasovali pro, to se ale nelíbí investorovi, který na Muska a Teslu podal žalobu.
Myslíte si, že tato žaloba uspěje?
V anketě šlo hlasovat od 19.12.2021 do 26.12.2021. Počet hlasujících: 16
Ano19 %
Ne81 %
Tweetování Elona Muska je trnem v oku mnoha lidem. Především jde o investory a shortery akcií Tesly, kteří jsou rádi, když tweety hýbou cenou akcií v jejich požadovaném směru, ale často podávají žaloby, když tweet způsobí směr opačný. David Wagner, investor Tesly, s nelibostí nese hlasování na Twitteru, kde Elon Musk vyzýval veřejnost, ať hlasuje, zda má prodat 10 % svých akcií, aby mohl zaplatit daně. Lidé hlasovali pro a Musk od té doby postupně prodává svůj podíl v Tesle. To by v podstatě musel i tak udělat, neboť nešlo jen o to, že se jemu a dalším bohatým lidem vytýkalo, že neplatí daně (nebo jen malé), Musk nutně potřeboval peníze na zaplacení daní kvůli uplatnění opcí, akorát z toho udělal ještě zajímavý PR krok, který zároveň vyřešil i první výtku veřejnosti. Bylo by zajímavé sledovat, co by se stalo, kdyby lidé hlasovali pro ne.
 
Elon Musk
Elon Musk, autor: Daniel Oberhaus, CC BY-SA 4.0, přes Wikimedia Commons
 
Dle Wagnera tak Musk opětovně tweetoval bez schválení, které by mělo probíhat už od roku 2019. Tehdy toto schvalování bylo součástí dohody s komisí SEC, ale vše nasvědčuje tomu, že nikdo nic nekontroluje. Wagner tak chce nějaké důkazy o tom, zda tento tweet ohledně prodeje akcií prošel nějakým schvalovacím procesem. 
 
Připomeňme, že 5. listopadu měla akcie Tesly hodnotu 1222 USD, 8. listopadu po vyhlášení výsledku hlasování už byla 1163 USD a 9. listopadu spadla na 1024 USD. Nyní je na 933 USD, jde tedy o 24% propad. Zde je ale nutno podotknout, že poslední dobou jde celý trh dolů i kvůli obavám z omikronu. Myslíte si, že tato žaloba uspěje?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama