reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Elon Musk: z člověka se musí stát cyborg, aby přežil

15.2.2017, Jan Vítek, aktualita
Elon Musk: z člověka se musí stát cyborg, aby přežil
Elon Musk je vizionář a také vzor novodobého podnikatele, což je spojení, které zajistí, že si jeho názory a myšlenky vždy naleznou mnoho posluchačů. Co si tedy Musk myslí a budoucnosti lidstva a soužití s všudypřítomnou umělou inteligencí?
Krátce řečeno, lidé se dle Elona Muska musí stát cyborgy, aby byli schopni přímo komunikovat se stroji, a to ne s pomocí přirozených smyslů a končetin, ale s využitím přímého a vysokorychlostního datového spoje. Jinak budou riskovat, že se stanou bezvýznamnými a nadbytečnými. Hned na závěr je nutné dodat, že takto to skutečně může skončit, nicméně lidstvo k tomuto cíli nic a nikdo netlačí, až na strhující proud všudypřítomného pokroku.





Musk tuto myšlenku vyslovil na World Government Summit ve Spojených arabských emirátech, kde dle CNBC prohlásil i to, že se "časem dočkáme blízkého spojení biologické a digitální inteligence". Muskovi jde nejspíše o to, že lidé mají omezenou schopnost zpracovávat informace a počítače je už v mnoha oblastech dokáží předčít. A to jsme zatím ještě na prahu velké revoluce v systémech umělé inteligence, které se budou v příštích letech prudce vyvíjet pod taktovkou předních světových technologických firem. Lidé mají samozřejmě stále řadu výhod, ale ty budou dle Muska muset mít také jak zužitkovat, a to nejlépe spoluprací se stroji.

Jako příklad si Musk vybral autonomní systémy řízení vozů, které už v dohledné době začnou lidem brát práci, a to opravdu mnoha lidem. Dle Muska půjde o časově nejbližší dopad nových AI technologií, který navíc zasáhne obrovskou masu lidí: "Musíme vymyslet, jakými jinými způsoby tyto lidi zaměstnat, což ale bude velice rušivý zásah přinášející rychlé změny".

Umělá inteligence (AI), pokud má být použitelná, je přitom dnes vždy jen jednostranně zaměřena, ovšem výzkum pomalu spěje k tvorbě AGI, čili ke všeobecné umělé inteligenci (Artificial General Intelligence). Už z jejího názvu lze pochopit, že ta bude moci provádět všechno možné a v jejích schopnostech bude se i učit novým úkonům. A takové učení rozhodně nebude probíhat jako u člověka, čili mnohaletým studiem či tréninkem, ale prostým využitím dat/AI modelů, které už byly vytvořeny před tím. Pak už bude dle Muska nevyhnutelné, že se AGI stane "chytřejší, než ten nejchytřejší člověk na planetě".

Aby měl člověk v takovém světě šanci, bude muset umět s počítači komunikovat lépe s využitím nějakého nového rozhraní s vysokou propustností, což ale už není otázka vývoje počítačových technologií, jako spíše lékařské vědy a výzkumu mozku. Každopádně jde jen o názor jednoho člověka, jakkoliv významný ve světě technologií je. Nutno také poznamenat, že ještě v roce 2015 Elon Musk volal po zákazu využití AI v armádní technice a loni říkal, že světová ekonomika potřebuje zavést univerzální příjmy, neboť roboti začnou ve velkém měřítku brát lidem práci. Nyní se už tak dle něj musíme rovnou robotům a technologiím přizpůsobit, abychom nebyli nadbyteční. Že by měl Dalibor Janda pravdu?

Zdroj: CNBC
reklama