reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EVGA upravuje BIOSy svých GeForce 1000 v reakci na fatální selhání

2.11.2016, Jan Vítek, aktualita
EVGA upravuje BIOSy svých GeForce 1000 v reakci na fatální selhání
Včera jsme se podívali na to, jak reagovala společnost EVGA na to, že její GeForce GTX 1070 a 1080 několika uživatelům pod zátěží explodovaly. Tato reakce byla poněkud nedostatečná, ale nyní je tu pokračování.
Že kartám EVGA explodují měniče napětí, to se ví již nějakou dobu, přičemž jde o různé verze karet EVGA GeForce GTX 1070 a 1080. Způsobuje to přehřívání, při němž dle testů Tom's Hardware použité VRM dosahují teplot vysoko přes sto stupňů. Společnost EVGA reagovala vlastními testy s použitím tepelných podložek, které nabídla rovněž zdarma svým uživatelům. Zároveň sdělila, že není zrovna vhodné pro takovéto testy využívat Furmark, který je znám svým extrémním a v praxi těžko dosažitelným zatížením karet. Nicméně to není podstatné, když firma už přiznala svou chybu tím, že nabídla zdarma ony podložky. A pak je tu také fakt, že tuto kauzu odstartoval server Guru3D, který poukázal na přehřívání karet řad FTW a SC, a přitom nepoužil Furmark, ale pouze 3DMark FireStrike.





Tato snaha o nápravu byla uživateli označena za nedostatečné záplatování, které není hodné produktů za stovky dolarů. Nyní EVGA reaguje i tak, že vydává nové verze BIOSů určené pro řadu modelů karet GTX 1080, GTX 1070, ale také GTX 1060 se 6 GB i 3 GB paměti, o nichž se doposud ve spojitosti s přehříváním nemluvilo. Jde konkrétně o tyto modely:





Problém má dle Guru3D pramenit především z toho, že společnost EVGA se rozhodla na karty neinstalovat tepelné podložky u všech výkonných součástek, čili v tomto případě VRM, a to prý aby "udržela výrobní náklady co nejníže". Tím ale asi moc neušetřila a nyní se jí to ještě vymstilo a i nadále vymstí, neboť je zřejmé, že její reputace značně trpí.

EVGA vydala nové BIOSy i s novým vyjádřením, v němž nadále sděluje, že nabízí teplovodivé podložky zdarma. A potom uvádí, že v nových verzích BIOSů byly upraveny pouze křivky pro nastavení otáček ventilátorů, aby se zajistilo dostatečné chlazení všech komponent. Jinými slovy, grafické karty EVGA budou s novým BIOSem hlučnější, a to ve snaze napravit nedostatky chladicího systému, které vznikly za účelem ušetřit pár drobných. Počet upravených BIOSů navíc vypovídá o tom, že se problém týká daleko většího počtu karet, než se čekalo. Jedná se o všechny modely až na Founders Edition, základní verze s radiálním ventilátorem a pak vodní HYBRID a HYDRO COPPER.

Alespoň platí to, že EVGA by se neměla vykrucovat při reklamaci karet poškozených teplem a nebo ve snaze uživatele instalovat poskytnuté tepelné podložky. A pokud si někdo na to netroufá, má možnost se obrátit přímo na výrobce se žádostí o výměnu karty za upravený kus.

Zdroj: Hexus.net
reklama