reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ExoMars získal finance, ale utrpěl projekt ochrany proti asteroidům

6.12.2016, Jan Vítek, aktualita
ExoMars získal finance, ale utrpěl projekt ochrany proti asteroidům
Nedávno jsme psali o tom, že ve švýcarském Lucernu se bude rozhodovat o financování další části projektu Exomars, který počítá s vysláním vozítka na Mars. Rozhodovalo se ale i o jiných věcech.
ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) nedávno poslal na Zemi první fotografie, s nimiž mohla být ESA více než spokojena. Přišly také v pravý čas, čili těsně před jednáním v Lucernu, kde se rozhodovalo o financování projektu ExoMars. Některé členské státy ESA totiž nebyly z dalšího financování projektu zrovna nadšeny ve světle toho, jak se nevydařilo přistání modulu Schiaparelli. ExoMars 2020 by měl totiž vyžít v podstatě stejný způsob dopravení nákladu na povrch planety, a to s pomocí brždění v atmosféře, supersonického padáku a konečného zpomalení a dosednutí pomocí trysek.





Jednání v Lucernu ale dopadla pro projekt ExoMars 2020 dobře, neboť mu připadne část z celkově schválené sumy 10,3 miliard eur. Generální ředitel ESA Jan Wörner to okomentoval, že tato vysoká částka umožní agentuře financovat mnoho budoucích projektů z různých oblastí. Ale je třeba dodat, že ne vše, co bylo v plánu.





Projekty, na něž se našly peníze, budou zahrnovat pozorování Země, telekomunikace, satelitní navigaci a také práce na vylepšení raketových technologií. Celá jedna miliarda eur bude také použita na to, aby si ESA udržela své místo na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) do roku 2024. Tu aktuálně obývají tři Rusové, dva Američané a jeden Francouz.

No a především se našly prostředky pro druhou část mise ExoMars (známá také jako ExoMars 2020), a to konkrétně dalších 440 milion eur, přičemž ESA dříve doufala, že se jí podaří získat od členských zemí alespoň 300 milionů eur a zbytek by našla ve svých rezervách. To tak nebude muset dělat. Druhá část mise byla přitom už odsunuta z roku 2018 a dle Jan Wörnera už další odložení není možné, takže je zřejmé, že rok 2020 bude pro evropský vesmírný program zvláště významný.

Zklamáni ale budou zastánci programu Asteroid Impact Mission (AIM), který měl zkoumat, jakými způsoby by šlo odklonit případný asteroid mířící na Zemi. Na ten se nepodařilo získat potřebné prostředky, a tak se ESA prý chystá zkoumat možnosti ochrany proti impaktu vesmírných těles jinými způsoby. Jakými, to nebylo zveřejněno. Z tohoto faktu tak mohou být zklamáni také američané, kteří si připravovali svou misi Double Asteroid Redirection Test (DART), jejíž dopad bez AIMu nebude moci být sledován zblízka.

Zdroj: DW.com
reklama