reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ExoMars poslal první fotky a jsou lepší, než se čekalo

30.11.2016, Jan Vítek, aktualita
ExoMars poslal první fotky a jsou lepší, než se čekalo
Evropská sonda ExoMars TGO na rozdíl od modulu Schiaparelli funguje bezvadně a nyní již odeslala domů první fotografie Marsu. Ty pořídil její Colour and Stereo Surface Imaging System (CaSSIS) a jsou lepší, než se očekávalo.
reklama
ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) přiletěl k Marsu 19. října a od té doby se řešila především havárie modulu Schiaparelli, která ale už byla dostatečně objasněna. Nyní už pozornost na svou stranu snad strhne samotný TGO, který má také co ukázat, a to především díky fotografickému modulu Colour and Stereo Surface Imaging System (CaSSIS). ESA již stihla z jeho obrazových dat poskládat jedno video z blízkého průletu TGO nad Marsem.


Detaily nových fotografií ale lépe ukáže statický obrázek, na němž je vidět, proč ESA o pořízených materiálech píše, že mají nižší úroveň šumu, než se čekalo.





nalevo 1,4km kráter na okraji velkého kráteru v oblasti poblíž rovníku - klikněte pro zvětšení -


Vedoucí týmu CaSSIS Nicolas Thomas vyjádřil velké potěšení nad kvalitou snímků, zvláště když mělo jít zatím jen o pouhý test daného nástroje. Ten měl ověřit schopnosti modulu pořizovat barevné i stereografické snímky, díky nimž bude možné tvořit celé 3D mapy marťanského povrchu. To už si ostatně v ESA vyzkoušeli na menším kousku v oblasti Noctis Labyrinthus, kde má výsledná 3D mapa rozlišení méně než 20 metrů.





Co se týče pořizování barevnách snímků, pak vybavení CaSSIS sice fungovalo v pořádku, ale TGO se zrovna pohyboval nad prašnou vulkanickou oblastí, kde stejně není nic barevného. ESA tak musí počkat na to, až se pod sondou objeví něco, co dostatečně hraje barvami. TGO je momentálně navedena na vysoce eliptickou čtyřdenní oběžnou dráhu, která ji dostane až na 250 km od povrchu a v nejvzdálenějším bodě to je cca 100.000 km. Obsluha si tak nemůže svobodně a náhle vybírat, co má CaSSIS vyfotit a ten byl zatím také v provozu jen při dvou blízkých průletech a poslal 11 snímků, z nichž bylo vytvořeno i celé výše uvedené video, na němž je vidět 310km kaňon Hebes Chasma. Ten byl vyfocen s rozlišením dokonce až 2,8 metrů na pixel. Nakonec si ukážeme ještě jeden obrázek složený z více snímků.





Ukazuje vulkanickou strukturu Arsia Chasmata na úbočí jednoho z velkých vulkánů, Arsia Mons, přičemž oblast zabraná na šířku má přibližně 25 kilometrů.

Tyto obrázky budou velice důležité i pro pokračování mise ExoMars, a sice vyslání vozítka v roce 2020. ESA na to potřebuje od členských států 300 milionů eur, o čemž se bude už zítra rozhodovat v Lucernu, takže po neúspěchu modulu Schiaparelli jde o potřebnou vzpruhu.

Zdroj: Space
reklama