reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook koupil Oculus VR za 2 miliardy dolarů

26.3.2014, Jan Vítek, aktualita
Facebook koupil Oculus VR za 2 miliardy dolarů
Zakladatel Facebooku a jeho dnešní CEO Mark Zuckerberg oznámil, že jeho firma koupila známého vývojáře headsetu virtuální reality Oculus Rift, společnost Oculus VR. Celá transakce má hodnotu 2 miliardy amerických dolarů.
O headsetu Oculus Rift jsme se zmiňovali nedávno v souvislosti s Virtualizerem a hrou Skyrim, v níž se hráč může s tímto vybavením velmi přiblížit realitě. Facebook rozpoznal ve firmě Oculus VR velký potenciál, za nějž byl ochoten zaplatit celkem dvě miliardy dolarů. Konkrétně to bylo 400 milionů v hotovosti a pak 23,1 milionů akcií Facebooku v hodnotě 1,6 miliardy. Dalších 300 milionů v hotovosti je prý připraveno pro případ, že se firmě Oculus VR podaří dosáhnout jistých cílů. Akvizice má být dokončena do konce června tohoto roku, přičemž ředitelství firmy Oculus VR zůstane v kalifornském Irvine a zaměstnanci se i nadále budou zabývat svou původní prací.





Facebook označil Oculus VR za vedoucí firmu ve svém oboru a také oznámil, že se chystá její záběr, který se momentálně týká počítačových her, rozšířit do nových oblastí, jako jsou komunikace, média, zábava, vzdělávání, atd. Technologie virtuální reality se tak mají stát novou sociální a komunikační platformou a z toho je celkem zřejmé, kam Facebook míří.





Firma Oculus VR oznámila, že má s Facebookem podobné cíle a chce přispět k otevřenějšímu a více propojenému světu, k čemuž má pomoci virtuální realita. A samozřejmě tu jsou taky ony dvě miliardy, které jí pomohly se rozhodnout. Facebook zase doufá, že se mu tím podaří zachytit nástup virtuálních platforem ještě předtím, než se z nich stane běžná věc. Zuckerberg doslova řekl, že "Oculus má šanci stát se tou nejvíce sociální platformou vůbec, a změnit tak způsob naší práce, komunikace i zábavy".

Nicméně každý není nadšený ze spolupráce obou firem. Vývoj hry Minecraft pro Oculus Rift byl právě z tohoto důvodu zrušen.

Zdroj: Hexus.net
reklama