reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox se propadá, Edge roste a daří se i Safari

7.4.2021, Milan Šurkala, aktualita
Firefox se propadá, Edge roste a daří se i Safari
Na trhu prohlížečů se postupně mění situace a bohužel to pro Mozillu vypadá, že obliba Firefoxu stále upadá. Naopak nemalé vzpruhy se dočkal nový Edge na jádře Chromium. A vypadá to, že si polepšilo i Safari.
Na StatCounter se objevila nová statistika zastoupení desktopových prohlížečů, která na jinak dosti stabilním trhu ukazuje v posledních měsících pár změn. Skoro nemá smysl komentovat Google Chrome, který je jasnou jedničkou. V říjnu 2020 měl dle statistiky přes 70 %, v posledních měsících se pohybuje spíše okolo 66-67 % (loni v březnu 68,11 %). Druhou příčku má nyní Safari, které dlouho bojovalo s Firefoxem, jehož v září 2020 definitivně překonalo. Od listopadu, kdy se představily nové Macy s procesory Apple M1 a operační systém macOS 11 Big Sur, se začal zvyšovat tržní podíl Safari. Ještě v říjnu šlo o 8,87 %, v listopadu už o 9,83 % a v prosinci o 10,43 %. Nyní je Safari na 10,11 % (loni v březnu 8,93 %)
 
Microsoft Edge
 
Třetí pozici má nyní Microsoft Edge na jádře Chromium. I tento prohlížeč překonal výše zmíněný Firefox (nicméně např. NetMarketShare o něčem takovém hovořil už v dubnu 2020). Nové verzi se od loňského března povedlo zvýšit podíl z 0,57 % na 8,03 %, zatímco původní Edge (Legacy) klesl ze 4,56 % na 0,44 %. Za to pochopitelně mohou i aktualizace systému Windows, nicméně jde vidět, že zatímco loni měly obě verze Edge dohromady okolo 5 %, nyní jsou spolu na 8,5 %. Edge tedy roste. Naopak klesá již zmíněný Firefox. Ten si bere čtvrtou příčku se 7,95 % (loni 9,25 %). Z dalších prohlížečů můžeme ještě zmínit Operu s 2,61 % (loni 2,37 %), tedy poslední dobou mírně rostla. Pokud by vás zajímal Internet Explorer, tak ten z loňských 3,77 % dobelhal na nynějších 1,7 %.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama