reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firmy začaly s výrobou 8Gb GDDR5 pro nové grafické karty

10.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Firmy začaly s výrobou 8Gb GDDR5 pro nové grafické karty
Nástup pamětí HBM na kartách Fury a Nano vzbudil naděje, že v příštím roce se s novými HBM 2 už setkáme na chystaných kartách běžně. Vypadá to ale, že GDDR5 budou stále standardem a HBM 2 spíše výjimkou.
Společnosti produkující paměti typu DRAM, a to včetně Samsungu a Micronu, začaly s produkcí 8Gb čipů GDDR5, které tak umožní podstatně zjednodušit paměťový subsystém nových karet. Když si vezmeme takovou GeForce GTX 980 Ti, pak ta využívá 4Gb čipy, takže pro dosažení kapacity 6 GB jich potřebuje celkem 12. S novými paměťmi by to byla jen polovina. GeForce TITAN X jich dokonce potřebuje 24, aby dosáhla kapacity 12 GB.





Z prezentací týkajících se pamětí HBM 2 jsme přitom mohli mít dojem, že v příštím roce budou i mainstreamové karty jimi vybaveny, neboť se ukazovalo třeba i řešení s jedním 2GB pouzdrem HBM 2 s propustností 256 GB/s. To by pochopitelně v žádném případě nebylo vhodné ani pro dnešní výkonné karty. Nicméně výrobci DRAM s GDDR5 ještě neskončili, a to nám napovídá, že HBM 2 budou i mezi kartami chystanými na příští rok ještě v menšině.

Paměti GDDR5 tu jsou s námi již od roku 2007, kdy se objevily ještě jako 60nm čipy, ovšem ty nejmodernější jsou vyráběny 20nm procesem, díky němuž dosahují daleko větších frekvencí i nižší spotřeby. Otázka je, jak na tom v tomto ohledu budou nové 8Gb GDDR5, přičemž bychom mohli očekávat, že se jejich takt zvedne až na 8 GHz (efektivně). V takové podobě by tedy ještě mohly posloužit i výkonnějším kartám nové generace.

Pak tu jsou ale ještě paměti GDDR5X označované také jako GDDR6. Ty slibují na stejné frekvenci jako GDDR5 dvojnásobnou propustnost a dorazit mají také v příštím roce. Teoreticky by tedy nové karty mohly využít rovnou tři typy pamětí, ovšem GDDR6 mezi ně nejšpíše ještě patřit nebudou. Pravděpodobnější je, že AMD a NVIDIA pro nejvíce karet využijí nové verze GDDR5 a jen ty nejvýkonnější karty jako AMD Greenland nás potěší terabajtovou propustností pamětí HBM 2. To jsou ale všechno samozřejmě stále jen spekulace.

Zdroj: Fudzilla
reklama