reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GDDR5X slibují snadné nasazení a kompatibilitu

27.10.2015, Jan Vítek, aktualita
GDDR5X slibují snadné nasazení a kompatibilitu
Společnosti AMD a NVIDIA ve svých prohlášeních mluví o tom, že další generace karet využije paměti HBM2 s dosud nevídanou datovou propustností. Ovšem paměti GDDR5 by nemusely zcela ustoupit ze scény, tedy v podobě GDDR5X.
Na web unikly slidy z prezentace týkající se právě pamětí GDDR5X a jejich autorem je jistý výrobce pamětí DRAM. To bude bezpochyby společnost Micron, která se snaží GDDR5X prosazovat i u JEDEC jako nový standard. O GDDR5X se už před několika dny mluvilo jako o pamětech pro některé z připravovaných karet NVIDIA Pascal, přičemž probírala se především otázka kompatibility, respektive toho, zda je bude možné s menšími úpravami v podstatě jen vyměnit za dnešní GDDR5. Je totiž zřejmé, že paměťmi budoucnosti jsou právě HBM a pamětem GDDR5 už zvoní hrana, takže verze X by byl už možná jen poslední záchvěv, i když i GDDR5X by se mohly časem zlepšit, takže jim zatím nebudeme věštit brzký konec.





Z prezentace je vidět, že GDDR5X je pouze rozšířením pro stávající standard, ne nový standard. Přibyde pouze nový režim (Ultra-High Speed), který umožní jednomu čipu GDDR5X dosáhnout datové propustnosti 10 nebo i 12 Gb/s díky 16n-prefetch a 64bitové šířce oproti 8n a 32B u starých GDDR5. To znamená, že propustnost by se zvedla na cca 700 GB/s, pokud by se tyto paměti využily na dnešních kartách s 384 či 512bitovým rozhraním. To už se pohybujeme na hodnotách mezi HBM1 a HBM2, čili v tomto ohledu by GDDR5X byly vhodné i pro budoucí vyšší mainstream, pokud tedy hi-end využije HBM2 s 1 TB/s. Nicméně dle prezentace je v možnostech GDDR5X dosáhnout až na 16 Gb/s, čímž by se mohly přiblížit k nějakým 900 GB/s celkové propustnosti.





Fyzické rozhraní, tedy paměťová sběrnice, má zůstat netknuté a nezmění se ani způsob komunikace a protokoly. Dalším důležitým tématem byla ale spotřeba nových GDDR5X. Paměti HBM mají totiž díky svým nízkým pracovním frekvencím tu důležitou výhodu, že mají i nízkou spotřebu a ušetřená energie může být využita ve prospěch GPU, což znamená vyšší výkon. GDDR5X ale slibují snížení napájecího napětí z 1,5 V na 1,35 V, čili budou oproti GDDR5 i úspornější.





Dle prezentace by tedy nasazení GDDR5X vyžadovalo pouze menší úpravy v stávajících paměťových kontrolerech v grafických čipech. Je ale otázka, zda a na jakých kartách AMD a NVIDIA takové paměti využije. Již se objevily fámy, že to budou některé karty s NVIDIA Pascal a VR Zone uvádí, že AMD o tom přinejmenším uvažuje. Záleží také na tom, jakým způsobem chtějí tyto firmy dostat své nové karty na trh, zda postupně jako v případě NVIDIA Maxwell nebo hromadně jako v případě AMD Radeon série 300. Strategie firmy NVIDIA by zajistila potřebný čas, protože lze předpokládat, že nejdříve přijdou na trh výkonné karty Pascal a mainstream nastoupí až později. Dle Micronu mají totiž nové GDDR5X dorazit na trh až někdy v druhé polovině příštího roku.

Zdroj: VR Zone
reklama