reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Flash dostal další ránu, opustil jej Facebook

22.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Flash dostal další ránu, opustil jej Facebook
Pro Adobe Flash tento rok znamenal pohromu, kterou můžeme vidět jako předzvěst jeho brzkého konce. Tuto technologii přestala využívat řada velkých firem a nyní na HTML5 přepnuly také servery Facebooku.
Pro Flash jde tedy o další mohutnou ránu, neboť na Facebooku bylo dosud pomocí něj přehráno denně více než osm miliard videí, čili toto číslo nyní posílí statistiky týkající se HTML5. Od Flashe se postupně odvrací čím dál více stránek a také aplikací. Google Chrome od 1. září přestal spouštět automaticky přehrávané reklamy ve Flashi, takže inzerentům nezbylo, než se s tím smířit a případně přejít na HTML5. Mozilla dokonce už dříve začala blokovat všechny verze Flashe a YouTube už jej dávno nepoužívá, respektive mu nadřadil právě HTML5.





V tomto roce jsme tedy mohli zaznamenat mohutný odliv velkých společností a jejich přechod k HTML5 a je celkem zřejmé, že Adobe Flash dříve či později prostě umře jako platforma, která dříve naprosto dominovala v oblasti internetových médií. Máme ji spojenu také s nástupem animovaných reklam, které dokázaly procesory slabších strojů vysoce vytížit, což byl i jeden z důvodů, proč se zvýšil zájem o blokování reklam na webu. A nemůžeme samozřejmě zapomenout ani na webové hry napsané ve Flashi, které jsou dosud populární.

Flash nedávno ale potkaly také problémy s bezpečností, které dokázaly pouze uspíšit snahy o opuštění této platformy, a tak jsme mohli očekávat, že právě Facebook tento krok brzy udělá také. Vždyť už dříve jej přestal využívat v mobilních aplikacích, ale to především kvůli absenci podpory Flashe na některých mobilních zařízeních. Nicméně to nebude tak jednoduché, protože právě ve Flashi běží některé známé facebookové hry jako Farmville, které budou dále podporovány. U videí ale můžeme očekávat, že se budou rychleji načítat a systém zatíží méně.

Zdroj: KitGuru
reklama