reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Foxconn chce rozvětvit výrobu, má zálusk na Sharp

26.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Foxconn chce rozvětvit výrobu, má zálusk na Sharp
Tchaj-wanská společnost Foxconn, která vyrábí hardware pro světově známé společnosti jako Sony, Microsoft nebo Apple, chce expandovat na další trhy. K tomu jí má dopomoci Sharp, za nějž nabízí 5,3 miliardy dolarů.
Foxconn je mezi výrobci elektroniky velice důležitá firma a jde především o smluvního výrobce, u nějž si nechává své telefony vyrábět i Apple. Máme s ní spojeny také skandály, které se týkají přístupu k zaměstnancům. Asi neznámější je případ z čínského Chengdu v roce 2012, kde se vzbouřila asi tisícovka pracovníků Foxconnu kvůli nevyhovujícím pracovním podmínkám. Právě v této firmě se přitom v té době vyráběly telefony iPhone a tablety iPad. O zálusku firmy Foxconn na továrny Sharp se mluví od září minulého roku, ale tehdy šlo pouze o továrny na LCD. Sharp má přitom aktuálně finanční potíže a loni do něj především banky nalily přes 40 miliard korun.





Sharp přitom býval jedním z hlavních výrobců obrazovek pro chytré telefony, tablety a televizory a celkově velice známou a oblíbenou firmou na trhu se spotřební elektronikou. V posledních třech letech ale potřeboval už dvakrát finanční výpomoc, která mu ale nepomohla. V minulém roce firma zaznamenala velké ztráty a přišla o značnou část svého podílu na trhu s LCD TV ve Spojených státech. V reakci na to snížila stavy svých zaměstnanců o deset procent.

Foxconn se již v roce 2012 snažil koupit 10% podíl v Sharpu, ale k dohodě nakonec nedošlo. Kdyby ano, možná by se věci pro Sharp vyvíjely příznivěji, ale v tu dobu transakci zatrhla japonská vláda, která nechtěla, aby se k tak strategicky důležité firmě s bohatým duševním vlastnictím dostala cizí společnost. Nyní ale už nejde o pouhý desetinový podíl.

O Sharp má ale zájem i někdo jiný. Svou nabídku se teprve chystá učinit Innovation Network, která má za svými zády právě japonský stát a lze předpokládat, že právě Japonci se budou snažit o Sharp nepřijít ve prospěch cizinců. Jisté zatím je, že někdo musí Sharp zachránit. Foxconn ale prý má velkou motivaci o tuto firmu bojovat, a to z jednoho prostého důvodu. V současnosti jeho tržby z 50 procent pochází ze zakázek firmy Apple, čili jde o výrobu mobilních telefonů a tabletů, ovšem jejich osud je nejistý a můžeme předpokládat, že objem výroby bude spíše klesat. Foxconn se tak chce vyvarovat toho, aby příliš závisel na jednom zákazníkovi, takže chce rozvětvit svou výrobu a dostat se na více trhů. V minulých letech se tak Foxconn s využitím vlastních prostředků pustil do vývoje baterií pro elektromobily, což je i přes klesající ceny ropy velice slibná oblast, tedy za předpokladu, že se firmě podaří vyrobit konkurenceschopné produkty.

Dle předpokladů se na přelomu tohoto a příštího měsíce dozvíme, jak to se Sharpem nakonec bude.

Zdroj: Extremetech
reklama