reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fritzchens Fritz dokázal odemknout plnou L2 cache na AMD K6-2+

28.2.2022, Jan Vítek, aktualita
Fritzchens Fritz dokázal odemknout plnou L2 cache na AMD K6-2+
Fritzchense Fritze známe především jako autora detailních fotografií počítačových čipů, ovšem nyní se ukázal i jako schopný hardwarový modder, který dokázal na letitém procesoru AMD K6-2+ odemknout plnou kapacitu L2 cache. 
Fritzchens Fritz pro nás vyfotil třeba i GPU GA102, přičemž i v tomto případě si pak snímky převzal Locuza, aby popsal jednotlivé části čipu. Nyní jde ovšem o mnohem starší čip, a sice o procesor AMD K6-2+ z roku 2000, který byl vyráběn ještě 180nm technologií a dosahoval taktu 550 MHz. Vybaven je 128 kB paměti L2 cache, přičemž Fritz na něm dokázal odemknout dalších 128 kB této paměti, čímž z tohoto procesoru v podstatě vytvořil model K6-III+.
 
 
AMD K6-2+ je procesor, který navazuje na původní K6-2, jež přišly na trh v roce 1998 coby přímý konkurent Pentií II. K6-2 byly tvořeny 250nm procesem a nabízely instrukce 3DNow, jež se ale oproti rozšířením MMX procesorů Intel tak dobře neujaly, kvůli čemuž tehdejší Pentia měla lepší výkon i ve hrách. 
 
K6-2+ by tak mohl působit jako klasický die-shrink, čili stejný čip na lepším procesu, jaký může nabídnout vyšší takty, ovšem ve skutečnosti měl už novou verzi mikroarchitektury a byl založen na uvedeném modelu K6-III+. Právě ten byl oproti konkurenčním Pentiím II díky svému 500MHz taktu a 256kB L2 cache velice dobrou volbou. Šlo tu ale spíše o vyšší takty než o kapacitu cache, díky čemuž byl právě i K6-2+ s takty až 550 MHz zajímavý model. A na co nyní přišel Fritzchens Fritz
 
 
V této době jsme pro odemykání vyššího výkonu procesorů AMD byli zvyklí používat třeba jen tužku, respektive tuhu, která dokázala spojit potřebné vývody na povrchu procesoru. Zde ovšem ještě nejde o Duron či Sempron, je to o generaci starší procesor s heatspreaderem, který má kolem svého jádra posázeny SMD kondenzátory a ukázalo se, že jeden z nich prostě stačí posunout o kousek doprava a je hotovo. Procesor byl dle autora s plně odemknutou L2 cache zcela funkční a dle očekávání i výkonnější. 
 
V podstatě jde přitom o stejný typ modifikace jako v případě zmíněných Duronů a Sempronů, ale pomocí jiných, poněkud složitějších prostředků. Především se o ní ale před 22 lety nevědělo, ostatně v té době ještě nebyl rozšířena praxe zbavovat procesory heatspreaderů, což je spojeno i s tím, že spotřeba procesorů a jejich chlazení nebylo důležité téma. 


reklama