reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fury X vs. GTX 980 Ti v herních testech a OC

19.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Fury X vs. GTX 980 Ti v herních testech a OC
Nyní se již konečně můžeme podívat na výsledky herních testů, v nichž se nová AMD Fury X postavila kartě GeForce GTX 980 Ti, která je pro ni přímým konkurentem se stejnou cenou. A vedle toho tu máme i další téma, přetaktování.
Obě testované karty, čili AMD Fury X a GeForce GTX 980 Ti, přicházejí na trh se stejnou cenou 650 dolarů. GeForce na našem trhu seženeme za cenu od 19.000 Kč s DPH a lze tedy předpokládat, že Fury X bude za stejnou cenu, ovšem v obchodech ji ještě nenajdeme. Výhodou GeForce je přitom 6 GB paměti, zatímco Fury X se zase může pochlubit velmi rychlými HBM s propustností 512 GB/s. Pak ještě můžeme očekávat, že 12. července přijde na trh slabší Fury s cenou 549 USD a ještě později naopak mnohem silnější dvoučipová Fury X2 s výkonem kolem 17 TFLOPS. Specialitkou bude pouze 15 cm dlouhá karta Radeon Nano s dvojnásobným výkonem na watt v porovnání s R9 290X.





My se ale budeme nyní věnovat modelu Radeon R9 Fury X, jehož benchmarky z celkem 12 her přinesla samotná firma AMD. Soupeřem je GTX 980 Ti, která odchází ze srovnání v rozlišení 4K jako poražená, i když v některých titulech jako Crysis 3, Bioshock Infinite či Battlefield 4 je rozdíl v podstatě nulový.





Pro AMD je ale důležité, že v celkovém pohledu na tyto výsledky je Fury X lepší kartou, takže nabízí za stejné peníze více muziky. Ovšem co se týče rozlišení 5K, zde by se prý už mělo projevit to, že Fury mají o 2 GB paměti méně než GeForce. Zde jsou pak přesné výsledky (průměrné FPS) a také nastavení kvality testovaných her.





AMD také slibuje, že Fury X v zátěži nepřekročí teplotu 50 °C a maximálně si vezme 275 W energie, což je mimochodem stejné TDP jako u daleko slabší R9 390X. Paměti HBM jsou tedy pro AMD jasnou výhrou.

Co se týče slíbeného přetaktování, i zde přichází informace od AMD. Dle něj je díky OverDrive (nástroj v Catalyst Control Center) snadné GPU přetaktovat z 1050 MHz na 1150 MHz. Tento nástroj neumožní do čipu poslat vyšší napětí, takže oněch 100 MHz navíc by nám nemělo moc zvýšit spotřebu. AIB partneři jako MSI nebo Sapphire ale umožní i nastavit vyšší napětí a díky tomu prý můžeme očekávat, že karta poběží i na taktech přes 1200 MHz. Uvidíme také, co představí samotní výrobci karet a jak moc se odváží speciální verze karet Fury X přetaktovat z výroby. Dalším tématem je přetaktování pamětí HBM, které pracují na frekvenci pouze 500 MHz (DDR 1 GHz). V tomto případě nám OverDrive nastavení vyššího taktu nenabídne, ovšem AMD to ostatním výrobcům nezakazuje, takže je opět na nich, co v tomto ohledu nabídnou.

AMD Fury X dorazí na pulty obchodů 24. června.

Zdroj: wccftech
reklama