reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Gartner předvídá Windows 10 světlé zítřky

24.11.2015, Michal Hala, aktualita
Gartner předvídá Windows 10 světlé zítřky
Renomovaná společnost Gartner předvídá, že Windows 10 budou nejrychleji rostoucí verzí Windows vůbec. Gartner očekává, že asi polovina podnikových uživatelů začne přecházet už v roce 2016. Ale opravdu je kolem Windows 10 všechno tak ideální?
Podle Gartnera pohání poptávku po Windows 10 vědomí blížícího se konce podpory pro Windows 7 v roce 2020, výborná zpětná kompatibilita pro aplikace a zařízení určená původně pro Windows 7 a poptávka po tabletech a 2-in-1 zařízeních. Důsledkem má být, že asi polovina podniků začne pilotně testovat Windows 10 v první polovině roku 2016 a v druhé polovině je začnou plošně nasazovat.

Samozřejmě nemusíme uvedeným prognózám věřit, „Gartneři“ se v minulosti také už mnohokrát mýlili. Ale zkusme se na celou záležitost podívat ve světle dosavadních zkušeností s Windows 10. Web Neowin udělal průzkum (už jsem o něm jednou psal) a z přibližně jedenácti tisíc respondentů asi 10 % uvedlo, že se vrátili na předchozí verzi Windows. A zhruba 4 % se upgrade vůbec nepovedl. Takže sedmina lidí má problémy, což není málo, chápal bych tak jednotky procent.

Tím chci naznačit, že všechno není tak růžové, jak to Gartner maluje. Původní červencová verze 1507 (sestavení 10240) působila spíše jako beta, zejména díky „schizofrennímu“ uživatelskému rozhraní, které kombinovalo různé styly designu. Řada uživatelů v diskusích navíc hlásila buď problémy se samotným upgradem, nebo se stabilitou a ovladači. Do ideálního stavu to v některých případech mělo dost daleko.


Logo Gartner


Aktuální listopadová verze 1511 (sestavení 10586) měla přinést zlepšení stability i rychlosti. Což se v řadě případů povedlo, ale zase se objevují jiné drobné problémy. Ono to vůbec za první čtvrtrok vypadá, že celá koncepce Windows jako služba (Windows as a Service) v sobě skrývá jistá úskalí, která se v Redmondu teprve učí zvládat. Především – sotva Microsoft jeden problém vyřeší, objeví se s novým updatem nebo upgradem nový problém. A tak dokola.

Příkladem může být patálie se stažením nástrojů pro aktualizaci na verzi 1511 a její dostupnost jen prostřednictvím Windows Update (čtěte tady). Zase další semínko nedůvěry bylo zaseto. A místo aby to Microsoft nějak otevřeně vysvětlil, hrál si nejdřív na mrtvého brouka. Což je, myslím, škoda, protože uživatelé by spíš ocenili upřímnost, než počáteční řekněme mlžení.

Rozumějte mi dobře, já osobně mám desítky od srpna a fungují mi prakticky bez problémů, ale to neznamená, že nevidím problémy kolem nich u dalších uživatelů (ať už bezprostředně ve svém okolí, nebo na diskusních fórech). Nechci plamenně kritizovat Microsoft, jen si myslím, že má ohledně Windows 10 ještě dlouhou cestu před sebou.

Zejména se musí naučit pracovat s konceptem Windows jako služba jak po technické, tak po komunikační stránce. V obou věcech má zatím jisté mezery.

Zdroj: Windows Central
reklama