reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft stáhl nástroje pro aktualizaci na Threshold 2

22.11.2015, Michal Hala, aktualita
Microsoft stáhl nástroje pro aktualizaci na Threshold 2
Aktualizace Threshold 2 byla dostupná třemi způsoby, jednak přes Windows Update, jednak z webu šel stáhnout malý prográmek, který aktualizaci popohnal, nebo šel stáhnout Media Creation Tool. Teď je všechno jinak.
Nyní je aktualizace November Update (známější jako Threshold 2) ovšem dostupná jen pomocí Windows Update. Prográmek GetWindows10-sds, který uměl aktualizaci popohnat, i Media Creation Tool pro tvorbu ISO nebo instalačního flashdisku s Thresholdem 2 už na webu Microsoftu nenajdete. Je tam ke stažení jen původní Media Creation Tool (buď 32bitová, nebo 64bitová verze), který vytvoří ISO nebo instalační flashdisk s původní červencovou verzí 1507, sestavení 10240.

Takže instalaci podle našeho původního návodu (čtěte tady) už proces aktualizace na Threshold 2 nepopoženete. Ani už nemůžete udělat čistou instalaci rovnou na verzi 1511. Pokud jste si výše uvedené nástroje náhodou už dříve nestáhli, můžete teď leda pomocí prapůvodní verze Media Creation Toolu vytvořit instalační nástroje (DVD/flashdisk) pro verzi 1507 a po její instalaci musíte počkat, až vám Windows Update aktualizaci na verzi 1511 sám nabídne.


Logo Windows 10


Co k tomu dodat? Především, že Redmond v tomhle případě na komfort uživatelů opravdu nemyslí. Ale co je zatím? Žádný z webů, ze kterých čerpám, neuvádí žádné rozumné natož ověřené důvody, ani žádné rozumné vysvětlení ze strany Microsoftu. Ten se omezil pouze na krátkou noticku, že se rozhodl November Update nabízet pouze pomocí služby Windows Update. Přestože sám předtím alternativní postupy vyloženě doporučoval.

Když se postupně začaly množit spekulace, že Microsoft aktualizaci November Update úplně stáhl, společnost to kategoricky popřela. Takže důvody uvedených kroků Microsoftu jsou stále neznámé. Ale jedno je jisté – většinu uživatelů Microsoft tímhle asi dost naštve. To si v Redmondu opravdu nedokážou představit, jak takový krok budou vnímat jeho zákazníci?

Nemohou za stažením obou užitečných nástrojů být technické problémy? Ale to by se o nich nejspíš vědělo a psalo, což se neděje. Nebo je to jen něčí byrokratické rozhodnutí? Nevím, berte obě možnosti jako moje spekulace. Každopádně koncept Windows-as-a-Service tímhle dostal docela pěknou trhlinu. Nebo si naopak na daný mechanismus aktualizace budeme muset zvyknout.

Zdroj: Neowin, WinBeta, ZDNet
reklama